Det blev trampet hårdt på bremsen i byggebranchen i det forgangne år. Det kunne læses i ordrebøgerne, og det kunne ikke mindst ses på antallet af konkurser, der bragede i vejret.
Mange i byggebranchen vil nok glæde sig over, at det herrens år 2022 nu er en saga blot. Året bød på alt det, branchen ikke havde brug i form af inflation, materialemangel, personalemangel og markant stigende priser. Det gav alvorlige hak i indtjeningen, og førte til et stort antal konkurser på tværs af branchen.
En ny analyse fra Dansk industri viser således, at to byggevirksomheder i gennemsnit gik konkurs hver eneste dag i løbet af året, hvilke var det højeste antal siden 2010, hvor finanskrisen rasede. Konkurserne betød samtidig, at tolv mennesker hver dag mistede deres job alene i byggebranchen.
“Vi kommer fra et ekstremt højt aktivitetsniveau og falder nu tilbage. Jeg håber det bliver til et mere normalt niveau, så vi undgår et totalt stop som i 2008. Men der er desværre rigtigt mange af de signaler, vi ser nu, som minder om dengang,” siger Mads Raaschou, snedkermester i Raaschou Byg, der har 65 ansatte som løser opgaver for virksomheder, hoteller, restauranter og private kunder.
Dystert blik i krystalkuglen
Analysen fra Dansk Industri viser samtidig, at den ellers overståede corona spillede en markant rolle i de mange konkurser, der sås over hele landet.
40 % af de konkursramte byggevirksomheder havde således et momslån, mens bygge- og anlægsbranchen som helhed fortsat har et udestående med staten på omkring 850 millioner kroner, svarende til hver fjerde coronalånte krone.
Kombineret med realiteterne i byggebranchen generelt, hvor stigende renter og materialemangel, og dermed stigende priser, har betydet, at færre nye byggerier igangsættes, mens andre udskydes eller sættes på pause – har byggevirksomhederne kæmpet med at få de økonomiske ender til at mødes.
Ved Dansk Industri frygter branchedirektør for DI Byggeri, Anders Stouge, at tendensen vil fortsætte i 2023.
“Når vi ser i krystalkuglen, så bliver det vanskeligere for mange i 2023. Derfor forventer vi også, at det vil koste omkring 10.000 arbejdspladser. Om vi får en gentagelse af det samme høje konkursniveau fra 2022 er for tidligt at spå om. Nedturen sidste år hang ofte sammen med coronalånene, som ikke vil få så markant en indflydelse i år, selv om der stadig er coronalån, der skal tilbagebetales,” siger Anders Stouge.
Mads Raaschou kan som virksomhedsejer trække på mere end tyve års erfaring, og han blev i sin tid hårdt ramt af finanskrisen for 12-14 år siden. Det vil han undgå denne gang.
“Derfor passer jeg også bedre på den her gang. Sidste gang holdt jeg på alle medarbejdere i forventning om at det nok skulle gå. I denne omgang kan det blive nødvendigt at tilpasse forretningen til den type job vi har,” siger han.
DI Byggeri forventer et fald på 31 % i nybyggeriet, mens mere end hver fjerde virksomhed mangler ordrer.
Skal din virksomhed på MarketConnect?
Vil du have din virksomheds kontaktoplysninger på MarketConnects artikler, så potentielle kunder hurtigt kan få fat i jer?
Ønsker du kontaktoplysninger på en artikel om din virksomhed?
Ønsker du at annoncere?
Ønsker du at blive ConnectPartner?
Det koster kun 1.500 kr. ekskl. moms.
Så kontakt redaktør Klaus Thodsen
via e-mail klaus@marketconnect.dk