Fra den 1. november blev det muligt at indefryse en del af el- og gasregningen, men det ikke et initiativ, mange i branchen har valgt at følge. Tværtimod.
Hoteller, caféer og restauranter har været særdeles hårdt ramt under coronaen, og netop som der igen var kommet gang i forretningen kom bl.a. krigen i Ukraine på tværs, og førte til en markant stigning i energiregningerne.
De høje priser har ast indtjeningen under pres mange steder, og derfor kom den nu forhenværende regering branchen til hjælp med et tilbud om, at man kunne få lov at indefryse en del af el- og gasregningen, og betale den på et andet tidspunkt.
Dette har dog vist sig at være alt andet end attraktivt for hoteller og restauranter, der i stor stil har ignoreret regeringens tilbud. Faktisk viser en ny medlemsanalyse fra HORESTA, at kun fem % af medlemsvirksomhederne har takket ja til tilbudet.
”Først og fremmest ønsker virksomhederne ikke at stifte ny gæld oven på to års pandemi, hvor rigtig mange har været i banken, brugt af opsparingerne eller lånt i bygningerne. Og i modsætning til situationen under coronaen, så er virkeligheden nu væsentlig anderledes. For mens det dengang var restriktioner, der stod i vejen for omsætning, så er det nu konjunkturerne, der står i vejen for at skabe bundlinje. Ingen ved jo, om udgifterne vender tilbage til tidligere tiders niveau,” siger Jonas Kjær, cheføkonom i HORESTA.
Han fortæller derudover, at tiderne er skiftet, siden regeringens håndsrækning blev sat i verden. Energiregningerne er ikke længere branchens største udfordring, og Jonas Kjær mener, at virksomhederne i lige så høj grad håber, at myndighederne vil rydde op virksomhedernes rammebetingelser ved for eksempel både bureaukrati samt moms, skatter og afgifter.