Depression følger ofte i kølvandet på voldsepisoder på jobbet. Medarbejdere i eksempelvis Kriminalforsorgen, Politiet og psykiatrien har en højere risiko for arbejdsrelateret vold, viser ny undersøgelse.
De færreste af os er heldigvis forskånet for at opleve vold på arbejdspladsen eller i forbindelse med udførelsen af vores job.
Men der er visse brancher og sektorer, hvor medarbejderne er særligt udsatte i forhold til arbejdsrelateret vold, og det kan få helt konsekvenser, end de følger der kommer direkte af f.eks. slag eller spark. Det viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, hvor forskere har fulgt 955.573 lønmodtagere i gennemsnitligt syv år.
“Uanset om volden på arbejdet er fra kollegaer eller borgere, klienter og patienter, er det meget alvorligt og skal tages seriøst. Resultaterne fra denne undersøgelse understøtter derfor behovet for, at arbejdspladser har fokus på forebyggelse af vold,” siger Ida E. H. Madsen, seniorforsker på NFA.
Ifølge tal fra Det Kriminalpræventive Råd blev der i 2020 registeret 1.025 arbejdsrelaterede voldsskader på landets skadestuer, hvilket svarer til 13% af de samlede voldsskader.
Det er overvejende offentligt ansatte, der udsættes for vold og trusler i forbindelse med arbejdet. I 2021 modtog politiet 6.672 anmeldelser af vold og lignende mod offentlig myndighed, hvoraf de 4.547 førte til en sigtelse.
Tal fra Det Kriminalpræventive Råd viser
- I 2020 blev der registeret 1.025 arbejdsrelaterede voldsskader på landets skadestuer
- 32 % af dem, der er udsat for arbejdsrelateret vold, har en erhvervsuddannelse
- 29 % har en kort/mellemlang videregående uddannelse
- 51 % af de registrerede arbejdsrelaterede voldsskader sker i social- og sundhedssektoren
- 14 % af de arbejdsrelaterede voldsskader findes inden for offentlig administration, forsvar og politi.
Særligt udsatte grupper
Der er i undersøgelsen ikke skelnet mellem, hvor og af hvem volden udføres. Om det er er fulderikker i døren til et diskotek, eller det er af selve arbejdsgiveren. Dog ved man fra tidligere forskning, at vold og trusler på arbejdet næsten altid kommer fra klienter, borgere og patienter i forbindelse med relationelt arbejde. Dette gør sig især gældende blandt f.eks. plejepersonale i sundhedssektoren eller ansatte Kriminalforsorgen og Politiet.
Arbejdsfunktioner med særlig høj risiko*
- Medarbejdere, der har en kontrol- eller magtfunktion, f.eks. i politiet, fængsler, kommunal administration, skoler eller psykiatriske behandlingstilbud
- Medarbejdere, som er i kontakt med potentielt udadreagerende eller voldsomme personer, f.eks. medarbejdere, der arbejder med psykisk udviklingshæmmede, demente eller psykisk syge
- Medarbejdere, der administrerer værdier som f.eks. penge eller medicin.
For kvinder er sammenhængen mellem risikoen for vold på arbejdspladsen og øget risiko for depression den samme på tværs af brancher, mens risikoen for mænd er begrænset til specifikke brancher.
“For mænd sås risikoen i brancherne handel, hotel og restauration, finansiering og forretningsservice, offentlige og personlige tjenester. Disse brancher er også nogle af dem, hvor der ses en relativt høj forekomst af jobs med risiko for vold,” siger Ida E. H. Madsen.
*Det Kriminalpræventive Råd
Skal din virksomhed på MarketConnect?
Vil du have din virksomheds kontaktoplysninger på MarketConnects artikler, så potentielle kunder hurtigt kan få fat i jer?
Ønsker du kontaktoplysninger på en artikel om din virksomhed?
Ønsker du at annoncere?
Ønsker du at blive ConnectPartner?
Så kontakt redaktør Klaus Thodsen:
E-mail: klaus@marketconnect.dk