Både USA og Kina har åbnet for statsstøtte til visse industrier, og det kan ende med at true eksporten i den danske metalindustri.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksportmarkedet fortsat trækker læsset i metalindustrien, der havde fremgang i maj måned.
På trods af denne fremgang på eksportmarkedet, er der behov for større fokus på at sikre bedre rammevilkår for industrien for at undgå fremtidig udkonkurrering, advarer brancheforeningen TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Selvom omsætningen i metalindustrien steg i maj, faldt den samlede industrielle omsætning nemlig, og denne udvikling afspejler en tendens, hvor væksten i Danmark i høj grad drives af medicinalindustrien. Samtidig truer omfattende statsstøtte fra Kina og USA den danske konkurrencedygtighed på længere sigt.
“Virksomhederne i metalindustrien klarer sig godt på eksportmarkederne nu, men på længere sigt er de udfordret af statsstøtte fra Kina og USA. Vi må finde holdbare løsninger for ikke at blive udkonkurreret,” siger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen, økonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Den økonomiske redegørelse i maj konkluderede, at medicinalindustrien har drevet væksten i BNP de seneste to år, mens andre dele af økonomien har oplevet stilstand eller tilbagegang. Dette mønster ses tydeligt i det tekniske erhvervsliv, hvor der har været en nedgang i ordrer og efterspørgsel efter medarbejdere.
Omsætningstallene for det indenlandske marked viser også en nedadgående tendens, hvilket understreger behovet for at forbedre rammevilkårene for danske virksomheder.
“Vi kan ikke bare læne os tilbage og tro, at alt er i orden. Det er afgørende, at virksomhederne i metal- og maskinindustrien har de bedste rammevilkår for at kunne konkurrere med udlandet,” siger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen.