Med en ny aftale afskaffes iværksætterskatten, der har været genstand for massiv kritik siden 2017. Beslutningen indebærer kompensation til iværksættere og ses som et skridt mod bedre rammer for startups i Danmark.
Regeringen har netop besluttet at afskaffe den såkaldte iværksætterskat med tilbagevirkende kraft syv år tilbage. Iværksætterskatten, også kaldet ‘skatten fra helvede’, blev indført i 2017, har været genstand for kritik, fordi den øgede beskatningen på gevinst ved salg af unoterede aktier for både medarbejdere og stiftere af virksomheder.
Med den nye aftale skal iværksættere, der har solgt deres aktier siden 2017, ikke længere betale den ekstra skat. Ændringen er en del af regeringens bredere iværksætterudspil, som også indeholder flere skattelettelser for at forbedre vilkårene for opstartsvirksomheder i Danmark.
“Jeg håber, at alle dem, der nu får kompensation, kan ånde lettet op og mærke anerkendelsen fra de politikere, der har valgt at rette op på den ærgerlige lovgivning, som ramte helt utilsigtet,” skriver chef for iværksætteri ved Dansk Erhverv, Freja Brandhøj, på Linkedin.
En række af de polikere, der har været med til at stemme den nye aftale igennem, har også været ude og glæde sig over, at skatten fra helvede nu bliver en saga blot.
“Flere iværksættere, der stod til at betale skat af en masse penge, de aldrig har tjent, bliver nu kompenseret for en gæld, de aldrig burde have haft. Det var ikke fair, at folk kom i klemme, og skulle lagerbeskattes i et sådant omfang, at de var nødt til at afhænde alle deres aktier i deres livsværk,” skriver politisk- klima og skatteordfører for De Konservative, Frederik Bloch Münster, på Twitter.
Flere af landets erhvervsorganisationer har længe råbt vagt i gevær omkring iværksætterskatten, og den nye kovending fra Christiansborg bliver da også meget vel modtaget af Kasper Munk Rasmussen, iværksætterpolitiks chef hos SMVdanmark.
“Den her sag er et eksempel på meget uretfærdig behandling af iværksættere i vores skattesystem. Man har beskattet folk af gevinster, de aldrig kommer til at få, og sendt mange ud i enorm skattegæld,” siger han til TV2.