Blue Water Dokken i Esbjerg dannede mandag den danske ramme om det årlige Global Entrepreneurship Week, der i år sætter særligt fokus på den maritime sektor.
Det danske efterårsvejr viste sig fra sin mest grå side mandag formiddag, hvor regnen væltede ned over Esbjerg, mens repræsentanter fra det maritime Danmark og vækstlaget fandt vej til Blue Water Dokken, lige bag Esbjerg Stadion på Gammel Vardevej.
Der var opstillet en stor og en lille scene, og adskillige stande, hvor store og små virksomheder inden for den maritime sektor i Danmark havde taget opstilling og stod klar til at fortælle om deres produkter og om, hvordan de kan gøre hverdagen eller arbejdet lettere og mere effektivt.
Ild, skrald og lystbåde
Her står blandt andet Tobias Pedersen, der er CTO og medstifter af Dock Me, som har sat sig for at gøre det let og overskueligt for både lystbådehavne og lystsejlere at få overblik over, om der er plads på landets mange lystbådehavne.
“I dag er det svært for lystbådehavne at holde overblik over, hvor stor belægning de har, og om alle har betalt for at ligge til kaj i havnen. Med vores teknologi kan de se det hele i realtid, og det samme kan lystsejlerne, så de ved, om der er plads til dem,” siger han og fortæller videre om produktets tests og de første salg til havne på Fyn.
Lidt længere henne møder jeg Magne Vethal Kanneworff, som er medstifter af Aaveq Robotics, der har udviklet drone-skraldebåde, som kan hjælpe afsidesliggende grønlandske bygder med at komme af med deres affald, der i mange år har hobet sig op på lossepladser, de såkaldte “Dumps.”
“Grønland vil gerne tiltrække mange turister, og så er store mængder gammelt affald og skrald er ikke lige sagen. Vi kan med vores dronebåde hjælpe med at fragte flere tons om måneden, hvilket er langt mere affald, end man i dag kan fjerne fra disse bygder,” siger han.
På hovedscenen foregår der pitch-konkurrencer, hvor håbefulde startups kan præsentere deres idé og forretning for eksperter fra branchen og potentielt vinde pengebeløb og andre goder, der forhåbentlig kan hjælpe dem videre i bestræbelserne på at få deres produkter ud i verden.
Her løb EVstinguish med sejren. De har udviklet en indpakningsteknologi, der beskytter eksempelvis fragtskibe mod brand i elbiler og fjerner risikoen for, at disse selvantænder, efter at slukningen har fundet sted.
“Vi satser på at sælge til eksempelvis færger, fragtskibe, havne og beredskaber. Vi ved, at brand i elbiler kræver 40 gange mere vand end brand i almindelige biler, og vores løsning skal desuden ikke installeres af besætningen. Den tjener sig selv hjem, fordi den sænker forsikringspræmien,” lød det fra scenen under præsentationen.