I løbet af de første seks måneder af 2023 har Danmarks life science-eksport været på 87 mia. kr. Det er 1,9 pct. mere end de tilsvarende måneder af 2022. Skal succesen fortsætte, kræver det rammevilkår, der holder industrien i landet, mener koncernchef i Lægemiddelindustriforeningen, Ida Sofie Jensen.
Det går godt for Danmarks life science-eksport, og nye tal fra Danmarks Statistik viser, at den samlede eksport løb op i hele 87 mia. kr. i årets første seks måneder, hvilket er en stigning på 1,9 pct. mere end de tilsvarende måneder af 2022.
“Hvis vi alene kigger på lægemidler, så er eksporten i første seks måneder på 79 mia, hvilket er en stigning på 3,3 % i forhold til de første seks måneder sidste år. Og siden 2010 er eksporten af lægemidler tredoblet,” siger koncernchef i Lægemiddelindustriforeningen, Ida Sofie Jensen.
Ifølge hende skal baggrunden for den store eksportsucces bl.a. findes i det faktum, at life science er en nærmest krise-resistent sektor, og hvad end der er høj eller lavkonjunktur, kriser eller andet, så vil der være et behov for medicin mod kræft, sukkersyge og alle de andre sygdomme, som danske virksomheder producerer medicin mod.
“Andre indkøb afhænger i højere grad af købekraft, men medicin er en nødvendighed i ethvert samfund. Samtidig er det meget positivt, at stadigt flere lande får råd til gode sundhedssystemer, og alle gode sundhedssystemer kræver medicin. I disse år sker der en kæmpe udvikling i især Afrika og Asien, men også mange andre steder i verden.”
Hård konkurrence
At life science er et vækstlokomotiv gennem de senere år ses også på, at eksporten i første halvår af 2023 var hele 66 pct. større end den tilsvarende periode af 2016.
Meget tyder derfor også på, at vi om et års tid, vil kunne fortælle den samme historie endnu engang. Men spørger man Ida Sofie Jensen, så er vækstsuccesen ikke en given ting. Tværtimod kræver den konstant tilpassede rammevilkår, der kan give de danske virksomheder de bedste vilkår i den internationale konkurrence.
“Jo større eksporten af life science bliver, jo mere afhængige kan vi ende med at blive af den. Derfor skal vi være meget opmærksomme på rammevilkår for industrien, for har virksomhederne ikke gode forhold til at udvikle, udbygge og ansætte de rigtige medarbejdere, så rykker omsætningen til andre lande i stedet.”
Hun mener især, det er vigtigt, at man tænker alle led i kæden ind i de rammevilkår, der skal bane vejen for at eksportsuccesen fortsætter de næste år også.
“Bag den store eksport ligger produktionen. Bag produktionen ligger arbejdspladser, og bag dem ligger investeringerne. Medicinalfabrikkerne er noget af det mest kapitaltunge og teknologisk avancerede, der overhovedet findes, og uden gode vilkår, bliver vi hægtet af kapløbet.”