Ifølge det såkaldte Svarer-udvalg, bør dansk oksekøb stige med 4,5 kroner i pris pr. halvkilo. som følge af en en CO2-afgift på 750 kroner pr. tons CO2. Men udenlandsk kød bør blive det samme, mener Leif Wilson Laustsen, direktør i FødevareDanmark.
Med fremlæggelsen af sin længe ventede rapport har Svarer-udvalget sat retningen for forårets grønne trepartsforhandlinger. Rapporten viste tre modeller for, hvordan politikerne kan indføre en CO2-afgift på dansk landbrug.
Èn af de ting, Svarer-udvalget som frem til, var at pålægge dansk oksekød en CO2-afgift på 750 kroner pr. tons CO2, der vil få prisen på 500 gram hakket oksekød til at stige med 4,5 kroner – og det kan ende med at koste omsætning hos landets slagtere og supermarkeder.
“Egentlig synes jeg, at danskerne allerede betaler mere end rigeligt for deres fødevarer. Men når der nu ser ud til at være et politisk flertal, der ønsker at indføre en CO2-afgift, så vil jeg da klart anbefale, at man finder en model, hvor de udenlandske fødevarer afgiftspålægges i samme omfang som de danske,” siger Leif Wilson Laustsen.
For stiger priserne på dansk kød, er det langt fra utænkeligt at forestille sig, at danske forbrugere vil vælge at købe billigere kød, der i så fald ofte vil være udenlandsk. Det bør ifølge Leif Wilson Laustsen få politikerne til at genoverveje, om afgifterne er en god ide – eller om de bør bredes ud til også at omfatte oksekød fra andre lande.
For stilles de danske producenter dårligere end konkurrenterne fra udlandet, kan det skade omsætningen hos de danske landmænd, og i sidste ende gøre, at danske CO2-aftryk fra oksekød blot rykker ud over vores egne grænser.
“Selvom 4,5 kroner måske ikke lyder af alverden, vil det selvsagt forringe konkurrenceevnen for dansk kød i forhold til det udenlandske. Danskerne har oplevet stigende fødevarepriser siden energikrisen, og dette vil blot få flere til at vælge udenlandske produkter frem for danske,” siger Leif Wilson Laustsen, direktør i FødevareDanmark.