Gennem de seneste år er antallet af butikstyve steget markant, og det tyvenes lange fingre menes i 2024 at have kostet dagligvarebranchen mere end to milliarder kroner.
Der stjæles som aldrig før i de danske butikker, og selvom antallet af butikstyverier er steget betydeligt også de senere år, ser det ud til at 2024 kommer til at blive endnu et rekordår for de langfingrede tyves aktivitet.
I en ny analyse fra De Samvirkende Købmænd (DSK) forventes det, at det samlede antal anmeldte tyverier for 2024 vil runde 28.000 – hvilket svarer til mere end 76 tyverier på landsplan hver eneste dag.
En rapport fra den svenske erhvervsorganisation Svensk Handel anslår, at butikstyveri i Sverige kostede dagligvarebranchen 6 mia. svenske kroner i 2023. Disse data er blevet anvendt som grundlag for at vurdere det tilsvarende økonomiske tab i Danmark.
“Sammenligningen viser, at den danske dagligvarebranche står over for en stigende udfordring, hvor vores estimater viser, at tabet på grund af butikstyveri i Danmark kan være endnu højere end de beregnede 2 mia. kroner, når faktorer som mørketal, højere moms og stjålet alkohol medregnes. Vi vurderer derfor, at det reelle tab kan overstige 2,4 mia. kroner,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør hos DSK.
Mørketal
Hos Dansk Erhverv har 80 procent af medlemsvirksomhederne oplevet en stigning i antallet af tyverier de senere år.
“Både Danmarks Statistik og Dansk Erhvervs tal viser, at problemet ikke bare er stort, men også stigende. Det er meget bekymrende. Det kan skabe utryghed for personalet, og det har store omkostninger for butikkerne,” siger fagchef for detailhandelssikkerhed i Dansk Erhverv Henrik Lundgaard Sedenmark.
Han fortæller videre, at tyverierne ofte bevirker prisstigninger, og at visse varergrupper helt udgår af butikkernes sortiment, alene for at hindre tyveri.
Dertil kommer et stort mørketal fra alle de tyverier, der ikke opdages – og fra alle de tilfælde, hvor butikken vælger ikke at anmelde tyveriet. En analyse fra Dansk Erhverv viser, at 57 procent af virksomhederne har undladt at anmelde butikstyveri, da de ikke har troet, at det ville føre til noget. Desuden mener 49 procent, at politiet ikke har de nødvendige ressourcer til at prioritere anmeldelserne. På baggrund af dette opfordrer Dansk Erhverv politi og beslutningstagere til at handle.
“Det er klart, at når det kun går denne vej med antallet af butikstyverier, så er der behov for at gøre noget. Butikkerne tager selv forskellige skridt for at minimere risikoen for tyveri, men der er også behov for, at politi og myndigheder reagerer på den her udvikling. Og desværre oplever detailhandlen ikke, at det er område, der prioriteres,” siger Henrik Lundgaard Sedenmark.
Han mener derfor også, at det er nødvendigt, at sende et klart opråb til både politiet og beslutningstagere om at tage handling, så problemet ikke fortsætter med at eskalere, og at politiet eksempelvis ikke blot skal udskrive bøder, men også engagerer sig aktivt i forebyggelsen af butikstyverier.