En debat er blusset op som følge af en fyring af en medarbejder på det københavnske spillested Hotel Cecil – en debat, der viser, hvorfor det er vigtigt, at politik og arbejde skilles ad.
Der har været ballade på det københavnske spillested Hotel Cecil i forbindelse med, at en medarbejder er blevet fyret efter at have båret politiske symboler uden på sit arbejdstøj, mens personen var på arbejde bag baren på spillestedet. Siden da har yderligere to valgt at sige op i protest.
Symbolerne var fra Antifascistisk Aktion og viste det palæstinensiske flag, samt fra klimabevægelsen Nødbremsen, hvor den fyrede ansatte, Jens Ozmec, tidligere har gjort sig bemærket ved at afbryde X-Factor finalen for at vise sine politiske budskaber.
Det skal stå enhver frit for at mene og ytre, hvad de nu engang mener, næsten alle steder i samfundet – men også kun næsten.
Du er på arbejde
Jeg er rimelig sikker på, at jeg aldrig er blevet betjent af en bartender uden politiske holdninger, men jeg har i det store hele været forskånet for mine bartenderes syn på klimaet, Palæstina, grundskylden og lagerbeskatningen – og sådan håber jeg, det kommer til at være også i fremtiden.
Til Soundvenue siger Hotel Cecils direktør Jesper Majdall; “Vores ansatte må endelig bruge deres stemmer til at engagere sig politisk. Bare ikke på arbejdspladsen.”
Til samme medie siger Jens Ozmec, at det var “imod hans etiske kompas” at tage klistermærkerne af, da en afvikler bad ham om dette, inden den efterfølgende fyring.
Til dette må man sige til den nu forhenværende bartender, at hvis det strider imod ens etiske kompas at følge arbejdspladsens regler, så har man grundlæggende set ikke noget at gøre på denne arbejdsplads – især når vi samtidig kan læse, at reglen om politiske symboler i arbejdstiden tidligere er blevet indskærpet overfor de ansatte.
Vi får alle sammen løn for at udføre et arbejde – ikke for at propagandere overfor fremmede mennesker, hvor meget eller lidt lydhøre de end er.
Pak aktivismen væk
Som medarbejder er du en betalt repræsentant for arbejdspladsen, ikke for dig selv og dit verdenssyn. Et badge fra en politisk organisation som Antifascistisk Aktion kan give kunder et indtryk af, at Hotel Cecil støtter en bestemt politisk agenda, og det er i sagens natur ikke i deres interesse.
Og selvom man som medarbejder påstår, at det ikke er et problem, ændrer det ikke på, at det er et klart og åbenlyst problem for arbejdsgiveren. Det samme ville gælde, hvis bartenderen iklædte sig en Make America Great Again-kasket i arbejdstiden.
Uanset de sikkert ædle hensigter, skaber Jens Ozmec med den slags symboler grobund for misforståelser, der i sidste ende kan skade Hotel Cecils omdømme og føre til tab af kunder, især blandt det store flertal, der bare er kommet for at høre musik og ikke for at få påduttet omverdens både kloge og idiotiske budskaber.
Netop derfor er det afgørende at have klare regler for, hvordan medarbejdere opfører sig, klæder sig og udtrykker sig på arbejdspladsen – og at reagere, hvis reglerne brydes, med en advarsel eller opsigelse. Er du voksen nok til at træffe et selvstændigt valg om at agere propagandist, må du også være voksen nok til at påtage dig konsekvenserne.
For til syvende og sidst gider ingen, der er til koncert, at høre på en aktivistisk bartender – uanset hvad budskabet handler om.
Klaus Thodsen er redaktør på Marketconnect.dk