I en erhvervslandskab med hastig udvikling og aktiv statsindblanding i eksportlande må danske SMV’er satse på innovation og digital transformation for at forblive konkurrencedygtige, skriver Karina Goos der arbejder i en række danske bestyrelser.
Mens store virksomheder ofte har dedikerede teams til at drive disse bestræbelser, er SMV’er stærkt afhængige af deres bestyrelser for at sætte den strategiske retning for teknologiske fremskridt.
Især i den nuværende fase af globale, politiske omvæltninger, hvor TECH-virksomheder massivt “opruster” og konkurrerer med lande om global økonomisk – og dermed faktisk også politisk magt – er det vigtigt, at SMV’er sætter kritisk spørgsmålstegn ved deres konkurrenceevne og træffer gode, strategiske beslutninger for at forblive relevante i fremtiden.
Bestyrelsen som digital katalysator
Den traditionelle rolle for SMV-bestyrelser har været centreret om finansielt tilsyn, risikostyring og compliance. Men i nutidens digitale økonomi skal bestyrelser gå ud over regeringsførelse og aktivt kæmpe for innovation og digital transformation. Det betyder:
- Forstå digitale trends: Bestyrelser skal holde sig informeret om nye teknologier såsom kunstig intelligens, automatisering, blockchain og cloud computing for at vurdere deres potentielle indvirkning på virksomheden.
- Fremme af en digital strategi: Digital transformation bør ikke overlades udelukkende til ledelsen; bestyrelsen skal sikre, at det er en kernedel af virksomhedens langsigtede strategi.
- Tilskyndelse til innovation: Bestyrelser bør fremme en kultur, der tilskynder til eksperimentering og smidig beslutningstagning, således at SMV’er hurtigt kan tilpasse sig nye muligheder og trusler.
At overvinde barrierer for digital adoption
Mange SMV-bestyrelser kæmper med digital transformation på grund af mangel på ekspertise, modstand mod forandringer eller oplevede høje omkostninger. Hvordan kan disse barrierer overvindes?
- Bestyrelsessammensætning har betydning: Rekruttering af bestyrelsesmedlemmer med digital ekspertise kan give afgørende indsigt og vejledning.
- Kontinuerlig læring: Bestyrelsesmedlemmer bør deltage i digitale opkvalificeringsprogrammer og engagere sig med brancheeksperter. Jeg har for eksempel gjort dette til min ugentlige rutine og er også medlem af AI-netværksgrupper.
- Partnerskaber og samarbejde: SMV’er kan samarbejde med Tech-Startups, universiteter og innovationscentre for at fremskynde deres digitale rejse.
Efterhånden som SMV’er integrerer flere digitale værktøjer, øges risikoen for cybertrusler. Her det bestyrelsens ansvar at prioritere cybersikkerhed ved at sikre, at robuste politikker er på plads, allokere ressourcer til databeskyttelse og regelmæssigt gennemgå risikostyringsstrategier.
Fra bevidsthed til handling
For SMV-bestyrelser i Danmark er digital transformation ikke længere valgfri – det er en strategisk nødvendighed. De, der proaktivt omfavner teknologiske fremskridt, vil åbne op for nye effektivitetsgevinster og forretningsmuligheder, forbedre kundeoplevelser og skabe bæredygtige konkurrencefordele. Fremtiden tilhører de SMV’er, der anerkender digitalisering som en mulighed frem for en udfordring, og det er op til deres bestyrelser at gå foran.
Ved at tage disse skridt i dag kan SMV-bestyrelser sikre, at deres virksomheder ikke bare overlever, men trives i en stadig mere digital verden.
Karina Goos er professionel bestyrelsesmedlem og strategisk rådgiver.