Det var lige begyndt at se meget bedre ud med antallet af danske konkurser – men så brød en international handelskrig ud. Nu mener man hos kreditforsikringsselskabet Atradius, at antallet af konkurser vil stige her til lands.
I Danmark faldt antallet af konkurser i 2024 med 19 procent, og inden USA i sidste uge varslede nye importtariffer, havde Atradius regnet med, at faldet ville fortsætte i 2025.
Den forventning er nu skiftet ud med et mere dystert scenarie, og kreditforsikringsselskabet forudser i stedet, at antallet af danske konkurser vil stige med 1 procent i 2025 og derefter vokse yderligere med 8 procent i 2026.
“Den nuværende toldkrig rammer virksomhederne dobbelt, dels påvirker den meget direkte virksomhedernes evne til at tjene penge og samtidig er den præget af en enorm usikkerhed, der gør det svært for virksomheder at se fremad,” siger Atradius Danmarks adm. direktør Jesper Daugaard Faurby, der også mener, at handelskrigen vil lede til flere konkurser både på den korte og lange bane, hvis den ender med at blive en vedvarende konflikt.
Og hvis man ønskede at vælge et særligt dårligt tidspunkt at starte en handelskrig, så ville netop nu være et oplagt bud – i hvert fald når man ser på konkurser. I 2024 steg antallet af konkurser globalt med cirka 23 procent og nåede det højeste niveau nogensinde.
Det var dog ikke nogen overraskelse, forklarer Jesper Daugaard Faurby. For under COVID-pandemien holdt statsstøtte mange virksomheder kunstigt i live, og efterfølgende har både inflation og stigende renter gjort det sværere for dem at få likviditeten til at hænge sammen.
“Derfor havde vi forventet et betydeligt fald i konkurser globalt og en normalisering de kommende år. I stedet vil handelskrigen få antallet konkurser til at stige fra et allerede højt niveau. Resultatet vil blive en dramatisk udvikling i konkursniveauet,” siger han.
Han mere videre, at når flere kunder risikerer at gå konkurs, samtidig med at virksomheder kæmper med konsekvenserne af en handelskrig, bliver det ekstra vigtigt at have styr på risikostyringen. Tariffer kan i forvejen presse indtjeningen, og hvis en kunde samtidig går ned med flaget, kan det tage lang tid at genoprette tabet.