Nye afsløringer fra DR afslører, at politiet ofte “vasker” sager og slet ikke efterforsker. Det kan ingen være tjent med, mener Jannick Nytoft, adm. direktør i De Samvirkende Købmænd (DSK).
I politiet bliver sager bevidst håndteret på en måde, der sikrer, at de kan lukkes uden videre.
Det afslører otte nuværende og tidligere betjente, der fortæller, hvordan de er blevet sat til at “vaske” sager. At vaske en sag betyder blandt andet at undlade basal efterforskning, som at indhente videoovervågning i tide eller afhøre vidner.
Dette kan også indebære at skrive sager “døde” eller “tynde” eller overtale anmeldere til ikke at anmelde. Resultatet er, at sagerne aldrig kan blive til noget, hvilket ifølge betjentene har alvorlige konsekvenser for både retssikkerheden og politiets arbejde.
Og den procedure rammer ikke bare de helt almindelige danskere, der af gode grunde anmelder det ene eller andet til politiet – det rammer i høj grad også de danske virksomheder, der er afhængige af, at politiet rent faktisk efterforsker, når de eksempelvis udsættes for butikstyverier.
“Købmænd, der står i frontlinjen mod butikstyveri, røverier og hærværk, mærker konsekvenserne, når sager aldrig efterforskes eller “skrives døde”. Det er et spørgsmål om rammevilkår, der presser både betjente og erhvervsdrivende til grænsen. Når retfærdighedens grundpille vakler, mister vi tilliden – og det er en regning, ingen kan betale,” skriver Jannick Nytoft, adm. direktør i DSK, på LinkedIn.
Ifølge Heino Kegel, Politiforbundets formand, særdeles alvorligt for den enkelte betjent, hvis der ikke foretages den efterforskning, som er nødvendig i en given sag.
“Hvis der var nogle efterforskningsskridt, man burde have foretaget sig, så er det jo en tjenesteforseelse, hvis man ikke gør det,” siger han til DR.
Hos både DSK og Dansk Erhverv har man længe råbt bagt i gevær om, at politiet burde prioriterer at rykke ud og i det hele taget efterforske butikstyverier i langt højere grad, end tilfældet er i dag.
“Vi har brug for handling fra både ledelse og politikere for at sikre, at sager tages alvorligt, og at vi som samfund ikke svigter dem, der står forrest. Det er tid til at prioritere retssikkerheden – for alle,” skriver Jannick Nytoft.