Der er sat strøm til udrulingen af lade-infrastrukturen over hele landet, endda i så høj grad, at der der kommer flere ladestandere til end elbiler.
Der er store ambitioner for elbilsmarkedet i Danmark. Fra politisk side har man sat en målsætning om, at der skal køre én million elbiler på de danske veje i 2030, og skal dette have en chance for at blive virkelighed, så kræver det en infrastruktur, der kan faciliterer efterspørgslen.
I takt med udbredelsen af elbiler oplever elinstallatøren, at et stigende antal offentlige institutioner og virksomheder bidrager til udbygningen af lade-nettet for at kunne servicere borgere og kunder, der ønsker at oplade bilen. Det gælder alt lige fra byggemarkeder til borgerservice og andre offentlige lokationer, hvor der i større skala kan tankes strøm imens der f.eks. handles eller løbes ærinder.
“Markedet har oplevet en eksplosiv vækst i de sidste par år som følge af, at flere og flere danskere har sat sig bag rattet i en elbil. Vi ser nu også, hvordan institutioner og virksomheder etablerer ladestationer som en service for brugere, borgere og kunder. Det er et klart tegn på, at den grønne omstilling prioriteres højt både i det offentlige og i erhvervslivet, og vi er stolte over at bidrage til elektrificeringen af samfundet ved at levere skræddersyede ladeløsninger,” siger Palle Jensen, der er divisionsdirektør for ELCON, der dagligt installerer over 100 nye ladepunkter i Danmark.
Fremgang begge steder
Ser vi nærmere på udviklingen i salget af elbiler, så blev der i maj måned indregistreret 4.446 nye elbiler, hvilket over en fordobling i forhold til samme måned sidste år, hvor der blev indregistreret 2.197 elbiler.
Maj blev dermed endnu en måned med fremgang i salget af elbiler, som i en lang periode er vokset måned efter måned. I løbet af 2023 er der kommet 19.815 flere elbiler på vejene og elbilerne udgør nu fem procent af den danske bilflåde. Det er dog ikke sikkert, at den positive udvikling fortsætter, mener brancheorganisation.
”Elbilerne sælger godt i Danmark, da de får en lavere afgift end benzin- og dieselbiler. Vi er nervøse for udviklingen efter 2025, da elbilernes afgiftsfordel udfases hurtigt. Hvis den grønne omstilling af bilparken skal fortsætte i samme tempo, er det nødvendigt at holde afgifterne i ro,” siger Mads Rørvig, adm. direktør i De Danske Bilimportører.
Ifølge en ny rapport fra Transportministeriet er der alene i første kvartal af 2023 etableret 1910 nye offentlige ladepunkter over hele landet. Det svarer til en stigning på 21 procent i forhold til sidste kvartal af 2022 og betyder, at der i marts 2023 var godt 11 elbiler pr. ladepunkt mod 14 elbiler pr. ladepunkt i september 2022.
Det er en forbedring på 16 procent, og udviklingen af ladepunkter har nu overhalet antallet af nyregistrerede elbiler. Ifølge Palle Jensen er udbygningen af ladeinfrastrukturen i Danmark helt essentiel, hvis den grønne omstilling af transporten skal lykkes.
“Ladeinfrastrukturen spiller en afgørende rolle i at motivere flere danskere til at vælge elbiler og sikre den nødvendige omstilling fra fossile brændsler til elektricitet i biltransporten. Ved at etablere ladestandere og tilbyde nem opladning over hele landet, vil det understøtte ambitionen om at få flere til at skifte til en elbil, så vi som samfund kan nå den vigtige 2030-målsætning om en 70 procents reduktion af CO2-udledningen,” siger han.