Verden over genereres der en mængde af e-affald, der svarer til at smide 1.000 laptops ud i sekundet. DTU har i samarbejde med 3stepIT og NetSolutions undgået over 276 tons CO2 ved at indsamle og sælge deres gamle it-enheder. Projektet har vist sig så effektivt, at genbrug af enheder nu er sat i system på hele campus.
Elektronisk udstyr hober sig mange steder op i store mængder. Mange virksomheder har et lager af gammelt udstyr, der ikke længere er i brug, men som fungerer ganske udmærket, og er klar til at blive brugt.
Det havde man også på DTU, og derfor valgte man i 2021 at starte et pilotprojekt med 30 udtjente computere, som DTU skulle give videre til technology lifecycle management-specialisterne fra 3stepIT og partnerne NetSolutions, der efterfølgende sletter al data og giver enhederne nyt liv.
Projektet med navnet Recycle IT viste sig dog hurtigt at blive langt mere omfattende end ventet, og her to år efter projektets begyndelse, er der afleveret over 1400 gamle enheder, hvoraf 91 procent har kunne få nyt liv. Dermed har de undgået over 276 tons CO2 og har tjent over 160.000 kroner.
“Vi var målløse over det flotte resultat. Førhen forærede vi vores brugte it-udstyr væk og brugte penge på forsendelse. Med Recycle IT sikrer vi, at DTU’s it-udstyr får størst mulig værdi gennem bæredygtige initiativer. På den måde sørger vi for, at brugt og glemt it-udstyr får nyt liv. Samtidig får vi ryddet op og er med til at opfylde DTU’s målsætning om at arbejde bæredygtigt,” siger Allan Rosendahl, der er it-proceskoordinator på DTU.
Behovet vokser
Hvad der startede som en papkasse fyldt med gamle computere har i dag udviklet sig til et projekt, hvor den samlede mængde brugt elektronik, der alene er blevet indsamlet på DTU, fylder intet mindre end 19 paller.
Ved at genbruge aflagt it-udstyr sparer man på flere forskellige måder. Først og fremmest sparer den nye ejer penge, ved ikke at skulle ud ov investere i nyt, og samtidig spares der på klimaet, da nyt materiel derfor ikke skal laves. Samtidig er der en økonomisk gevinst for dem, der sælger deres gamle udstyr.
“Generelt har både private og virksomheder langt mere brugt og uønsket it-udstyr, end de lige går og tror. Vi oplever som regel, at når først vores kunder går på loftet, i kælderen og i skabene, så bliver de overraskede over, hvor meget udstyr der faktisk står og samler støv i gemmerne,# siger Mads Vedsø, der er sales manager fra 3stepIT, og kontaktperson på Recycle IT, og han er ikke overrasket over, hvor meget udstyr 3stepIT har modtaget alene fra DTU.
En rapport fra The Global E-Waste Statistics Partnership fra 2020 viser, at når vi når frem til år 2030, vil den samlede globale mængde e-affald ifølge rapporten runde næsten 75 millioner ton. Det svarer til en fordobling af den årlige mængde e-affald på blot 16 år.