Den 1. oktober blev det lidt dyrere at at være e-cigaretbruger i Danmark. Der trådte en ny lov om afgifter på nikotinholdige væsker til e-cigaretter trådte i kraft.
Det skal være mindre attraktivt at ryge, mener skatteminister, Morten Bødskov. Derfor lavede man ifølge ministeren forhøjede afgifterne, for at gøre det mindre attraktivt for rygerne, at flytte deres forbrug af almindelige cigaretter til e-cigaretter,
Det er umiddelbart dårligt nyt for e-cigaretforhandlere, og nyheden bliver ikke godt modtaget hos GEjSER, en af landets største forhandlere af e-cigaretter.
”Jeg forstår simpelthen ikke, at der ikke er nogen der har været ude og kritisere den udtalelse. Jeg ved godt, at e-cigaretter ikke anerkendes eller anbefales til rygestop, men at man helt åbent går ud og siger, at man faktisk ønsker, at rygerne fortsætter med at ryge cigaretter, dét havde jeg alligevel ikke forventet,” siger stifter af og administrerende direktør i GEjSER, Jens Andersen.
Han er kritisk over for de nye, højere afgifter, og tvivler på, om afgifterne vil kunne overbevise voksne rygere om den helbredsmæssige gevinst ved at kvitte smøgerne. Han håber samtidig, at den kommende regering vil tage rygestop og røgfrihed alvorligt og anerkende alle former for rygestop.
Attraktivt sort marked
Der har gennem den senere tid været en del fokus i pressen på tendensen med at især unge bruger de såkaldte puf-bars, engangs e-cigarrter, der er ulovlige i Danmark, men som ikke desto mindre menes at være meget udbredte. Puff bars er ulovlige, da man mener, de henvender sig direkte til unge.
Selvom GEjSER ikke sælger produkter til unge under 18 år, og heller ikke sælger puff bars, er efterspørgslen på de små engangs-e-cigaretter steget markant.
”Man ville forhindre børn og unge i at begynde at bruge e-cigaretter. Så kom smagsforbuddet, og nu kan vi jo bare se, at det illegale marked er stukket helt af, og at det primært er unge der bruger ulovlige e-cigaretter og puff bars med smag. Nu kommer afgifterne så, hvilket formentlig vil gøre det endnu mere attraktivt, at være aktør på det sorte marked,” siger Jens Andersen.
Forbud mod andre smage end tobak eller mentol i væsker til e-cigaretter trådte i kraft d. 1. april i år, og Jens Andersen mener, at de unges forbrug af de ulovlige puff bars er en direkte konsekvens af smagsforbuddet.
”De lovlige forhandlere sælger jo ikke e-cigaretter til unge under 18, og derfor var der også kun ganske få unge der brugte e-cigaretter før smagsforbuddet. Men når noget bliver forbudt, vil der altid være typer, som vil forsøge at tjene penge på ulovlige produkter, og de er jo fuldstændig ligeglade med, hvor gamle køberne er, så længe de bare kan få penge i kassen. Derfor håber jeg virkelig, at politikerne indser, at deres gode intentioner har vist sig at have modsat effekt, og at de her afgifter risikerer at gøre det hele endnu værre.”