I en rundspørge blandt HK’s medlemmer svarer 61%, at de er mødt på job trods symptomer på sygdom. Det bør mane til eftertanke blandt arbejdsgiverne, mener HK.
Du kender det sikkert godt.
Du er gået hen og blevet en anelse snottet og har lidt med halsen. Måske er du stået ud af sengen med en omgang hovedpine eller bare en smule hosten.
Det er såmænd nok ikke noget særligt, man skal jo lige i gang med dagen. Der er da sådan set ingen grund til at blive hjemme på grund af sådan en bagatel, og arbejdet skal jo passes, tænker du sikkert.
Det er du ikke alene om. Faktisk svarer 61% i en ny rundspørge blandt HK’s medlemmer, at de indenfor det seneste år er taget på arbejde med symptomer på sygdom.
Men faktisk er der al mulig god grund til at blive hjemme, hvis helbreddet skranter på den ene eller anden måde.
“Når man er syg, er man syg. Så har man ret til ikke at skulle arbejde og i stedet give kroppen ro til at komme sig. Det bør få alarmklokkerne til at ringe, at så mange af os tager syge på arbejde – og give stof til eftertanke hos de røster blandt arbejdsgiverne, der anklager ansatte for at pjække,” siger HK Danmarks næstformand, Mads Samsing.
Rundspørgen kommer i kølvandet på en befolkningsundersøgelse fra Sundhedsstyrelsen, der viser, at omkring halvdelen af danskerne er mødt på job eller studie med symptomer på sygdom i løbet af det seneste år.
Klare retningslinjer
På sin vis kan det virke mærkværdigt, at vi efter flere år med corona og endeløse lærdomme om smittespredning og vigtigheden af at blive hjemme, skulle vi have symptomer, alligevel oplever, at størstedelen af os smutter på arbejde, selvom vi mærker sygdommen i kroppen.
24 % svarer i undersøgelsen, at de er bange for at komme langt bagud med deres arbejdsopgaver. 23 % peger på bekymringen for at give kollegerne ekstra opgaver som den vigtigste årsag til, at de tropper op på arbejdspladsen, selv om helbredet ikke er på toppen.
Knap halvdelen vurderer ifølge undersøgelsen, at de kan tage på arbejde uden at smitte andre. 4 ud af 10 svarer, at deres symptomer ikke er slemme nok til, at de kan tillade sig at blive væk.
“Ingen skal være i tvivl, så klare retningslinjer på arbejdspladsen er en god ide. Som leder bør man også spørge sig selv, hvilken kultur man har på arbejdspladsen, hvis medarbejderne føler sig pressede til at troppe op. Man er mere sårbar overfor sygdom, hvis ens system kæmper med stress. Og det kan være et advarselssignal om for højt arbejdspres, når medarbejdere ikke tør blive væk af frygt for at svigte kollegerne,” siger Mads Samsing.
Han hæfter sig videre ved, at 46 % i HK’s rundspørge oplyser, at de har taget en hjemmearbejdsdag, selv om de egentlig var syge. Dette på trods af at 62 % svarer, at chefen opfordrer til, at man melder sig syg i tilfælde af sygdom.
HK’s rundspørge er baseret på 1.183 besvarelser i et spørgeskema udsendt via nyhedsbrev i sidste uge af november 2022. Sundhedsstyrelsens befolkningsundersøgelse er foretaget blandt 1.528 danskere og udkom oktober 2022.
Skal din virksomhed på MarketConnect?
Vil du have din virksomheds kontaktoplysninger på MarketConnects artikler, så potentielle kunder hurtigt kan få fat i jer?
Ønsker du kontaktoplysninger på en artikel om din virksomhed?
Ønsker du at annoncere?
Ønsker du at blive ConnectPartner?
Så kontakt redaktør Klaus Thodsen:
E-mail: klaus@marketconnect.dk