Der er svindlere på nettet som aldrig før, og det mærker man ikke mindst i de danske netbutikker, hvor næsten 40 procent angribes af svindlerne.
Der er mange måder, hvorpå man som svindler kan prøve at lokke penge ud af danske virksomheder, og ikke mindst landets netbutikker må kæmpe med forskellige former for svindelangreb.
Ifølge Dansk Erhvervs E-handelsbarometer står det så alt til for netbutikkerne, at hele 38 procent har oplevet at blive angrebet. Her har 69 procent oplevet phishingangreb, mens 40 procent har oplevet betalinger med stjålne kreditkort.
Derudover har omkring hver femte oplevet at få sin hjemmeside kopieret – heriblandt kæden Bauhaus, der fik sin hjemmeside kopieret mere end 20 gange på et år.
”Det er desværre et stigende problem, fordi teknologien gør det livet lettere for svindlerne. Derfor er det også vittigt, at man som virksomhed er opmærksom på, om det sker. Det kan man gøre på via forskellige værktøjer, som man kan finde online,” siger Jens Wedenborg, som arbejder med svindel hos Dansk Erhverv.
Derudover viser undersøgelsen, at en hver fjerde af dem, der opdager svindel, ikke gør noget efterfølgende, og at myndighederne dermed ikke bliver kontaktet.
Det ærgrer Dansk Erhverv, at flere ikke anmelder sagerne til politiet, men det er ikke overraskende, lyder det fra Jens Wedenborg:
“Vi måde desværre sige, at det langt fra er alle sager, der bliver opklaret, så jeg kan godt forstå, hvis virksomhederne tænker, at det ikke er arbejdet værd. Vi vil dog på det kraftigste opfordre til, at man gør det. Dels bliver nogle sager opklaret, og dels er det med til at vise myndighederne, at det her er et problem, der skal tages seriøst.”