Der kommer stadigt strengene krav om bæredygtighed og ressourceeffektivitet, kan renoveringsopgaver komme til at spille en stadigt større rolle for den danske byggebranche, mener ekspert.
Den grønne omstilling kommer til at influere stort set alle brancher på tværs af landet, og byggeriet bliver absolut ingen undtagelse. Branchen hører i dag til i den tunge ende, hvad angår CO2-udledninger, men det kan der bliver vendt op og ned på i fremtiden.
Det forudser i hvert fald Mads Okking, ekspert i renovering og bevaringshåndværk i Dansk Håndværk.
“Branchen gør en stor indsats for at blive grønnere. Nybyggeri kræver mange ressourcer og det er en miljøbelastning, der i øjeblikket arbejdes for at nedbringe. Derfor kommer vi til at gentænke vores løsninger, så vi i langt højere grad genbruger eksisterende strukturer, genanvender materialer, minimere affald og reducere energiforbruget. Men når renovering bliver en større del af byggeopgaverne betyder det også, at håndværkerne kan gøre det til en rentabel forretningsmodel,” siger han.
Han lægger da heller ikke skjul på, at renoveringer kan være en god vej at gå, og opfordrer de håndværksmestre, der ikke allerede er i gang, til at komme op i omdrejninger.
“Virksomheder, der udfører mange, mindre opgaver, kan med fordel begynde at tænke i den nye tendens. Indarbejdes renovering og genbrug i tilbud, samtalen med kunden og i de ansattes planlægning før arbejdet begynder, kan det blive en rutine, der vokser frem og får en større og større betydning i virksomheden.”
Han fortæller samtidig, at på denne måde kan dem, der vil gøre det til en del af forretningen, være på forkant med en udvikling, der vil brede sig i branchen. Det vil dog næppe være alle branchens mange virksomheder, der får behov for at omstilling sig til renoveringsopgaver.
For der vil samtidig også være et stort behov for virksomheder, der fokuserer på at de materialer, der kan genbruges ved en nedrivning, behandles så de kan indgå til genanvendelse i andre projekter. Byggebranchen renoverer årligt for næsten 100 milliarder hvert år og med mere end 1,7 millioner boliger og over 200.000 sommerhuse, vejer selv små opgaver med i det samlede klimaregnskab.
“Vi står i et vadested, hvor nogle kunder er klar til en ny tankegang, mens andre fortsat vil have arbejdet udført, som vi har gjort tidligere. Opgaven er derfor at vise kunderne, at et fravalg af nyt ikke kun er et klimavenligt valg, men også kan være både smukkere og mere økonomisk. Det kan man gøre ved at give kunderne to tilbud, når de beder om en pris – et grønt og et almindeligt – så de får mulighed for at tage stilling,” siger Mads Okking.