I mange brancher kæmper man i disse år med at skaffe hænder og medarbejdere nok. Derfor kan det koste den enkelte virksomhed dyrt, hvis det sociale og udenomsfaglige miljø halter, da medarbejdere derved får lettere ved at takke ja til andre jobs, mener Emil Stepanian, grundlægger af Hubbl.
Selvom man som medarbejder opholder sig dagligt på en stor arbejdsplads med flere hundrede kolleger, kan det sociale fællesskab godt være en mangelvare eller svært at finde.
Det kender Emil Stepanian; i coronatiden blev han ansat som softwareudvikler i en virksomhed med mere end 200 medarbejdere. For skønt man gerne vil være social med sine kolleger, kan det især i en stor virksomhed være svært at finde frem til de kolleger, der har samme interesser som en selv eller som allerede mødes til sociale initiativer.
“Jeg var ny og fandt det svært selv at række ud til kolleger om sociale tiltag eller vise, at jeg gerne ville møde mine nye kolleger. Jeg tænkte, at jeg nok ikke var den eneste, der havde det sådan, da der startede 10-15 nye kolleger om måneden, og på den måde opstod ideen om at lave noget software, der kunne hjælpe ansatte og virksomheder med den udfordring.”
Glade medarbejdere bliver
Det blev startskuddet til det, der i dag er Hubbl; en app, hvor man som medarbejder kan finde kolleger, der enten har samme interesser – eller eksempelvis efterspørger nogle at spille et hurtigt spil bordfodbold med eller gå en tur.
“Der er mange, der kan få glæde af en app som Hubbl udover nye medarbejdere. Især internationale medarbejdere, der ikke har et stort netværk i byen, kan finde sammen med andre på denne måde. Virksomhederne, som er dem, der investerer i apps som vores, kan dermed vinde rigtig meget ved at gøre deres arbejdsplads mere social og attraktiv. Det har en stor værdi for dem,” siger Emil Stepanian.
Netop det sociale aspekt er ofte af stor vigtighed, når vi vurderer vores arbejdsplads som medarbejdere. Er det et sjovt sted at være? Har jeg det godt med kollegerne? Er det socialt nok for mig?
I en tid, hvor der inden for mange brancher er mangel på arbejdskraft og stor medarbejderomsætning, er den sociale og kollegiale arbejdsplads ofte en af de faktorer, vi vægter højt, når vi overvejer, om vi skal blive eller skifte job.
“En virksomhed kan kun vinde på at være en social og sjov arbejdsplads. Det er også derfor, de fleste bruger tid og penge på at holde fredagsbarer og julefrokost. Det er det kollegiale, der gør os glade og bedre medarbejdere. Prioriterer man som virksomhed ikke den slags, bliver man valgt fra af både eksisterende medarbejdere og mulige kandidater,” siger Emil Stepanian.
Han fortæller samtidig, at ansættelser og onboarding af nye medarbejdere er en stor økonomisk byrde for virksomheder, og at medarbejderfastholdelse af samme grund prioriteres højt af langt de fleste virksomheder i dag.