Flere virksomheder vælger el, når de kører ud til dagens opgaver. Antallet af elvarebiler er steget med 68 procent på ét år, viser nye tal fra Danmarks Statistik
Hos TEKNIQ ser man udviklingen som et klart skridt i den rigtige retning. Organisationen fremhæver elvarebilernes udbredelse som et synligt bevis på, at virksomhederne tager ansvar for den grønne omstilling.
“Vi er begejstrerede for, at den grønne bilpark er ved at komme op i gear, og at der flere i erhvervslivet, der skifter til elvarebiler. Det er et konkret og synligt bidrag til den grønne omstilling og et signal om, at branchen tager ansvar,” siger Nicolai Siegumfeldt, underdirektør i TEKNIQ, der organiserer det tekniske erhvervsliv.
Ifølge TEKNIQ, er der stadig barrierer, der bremser den fulde overgang, selvom mange virksomheder er i gang med at skifte til elvarebile. Uklare rammevilkår og infrastrukturproblemer skaber usikkerhed, og det er noget, der kan hæmme udviklingen.
“Vi oplever desværre, at rammevilkårene halter bagefter. Manglende ladeinfrastruktur og usikkerhed om fremtidige afgifter kan få virksomheder til at tøve. Det er vigtigt, at politikerne sikrer klare og stabile rammer, hvis vi for alvor skal accelerere skiftet fra benzin og diesel-varevogne til elvarebiler,” siger Nicolai Siegumfeldt.
Der er lagt op til årlige stigninger på 8 procentpoint i afgiften på elvarebiler fra 2026 til 2030, samtidig med justeringer af bundfradraget. For at den grønne omstilling kan lykkes på tværs af hele landet, er det afgørende, at alle områder får de samme muligheder som de største byer, påpeger TEKNIQ.
“Den grønne omstilling må ikke blive en storbyløsning. Vi skal sikre, at også små og mellemstore virksomheder i hele Danmark kan være med, ellers risikerer vi at tabe momentum,” siger Nicolai Siegumfeldt, underdirektør i TEKNIQ.