Den danske e-cigaretforhandler, den familieejede virksomhed GEjSER har klaget til Ombudsmanden, da de mener, at flere af konkurrenterne på markedet bevidst bryder loven. Men loven håndhæves ikke af myndighederne, og direktøren for GEjSER forventer heller ikke, at en klage til Ombudsmanden vil føre det store med sig.
“Man skulle jo mene, at når politikerne sætter en ny lov i verden, så havde de også en idé om, at denne lov skal håndhæves. Men der må vi bare konstatere, at så langt har politikerne ikke tænkt,” siger Jens Andersen, stifter af og direktør i GEjSER, der driver i alt 36 butikker over hele landet.
I forbindelse med det seneste tiltag på e-cigaretområdet; et forbud mod smag i væsker til e-cigaretter, med undtagelse af tobaks- og mentolsmag, som trådte i kraft d. 1. april i år, har man fra GEjSERs side konstateret, at mange af konkurrenterne på markedet ikke overholde den nye og strammere lovgivning.
Det er omkostningsfrit for dem at bryde loven, så længe myndighederne ikke har tænkt sig at håndhæve loven.
Jens Andersen, direktør i GEjSER.
“Vi hører i vores butikker, at vores kunder har købt de nu forbudte smage hos konkurrenterne, og tit undrer sig over, hvorfor vi ikke også sælger dem. Jeg har i alt anmeldt tyve butikker for at bryde loven, men endnu er der intet sket. Forbrugerombudsmanden gør ingenting, og Sikkerhedsstyrelsen stort set heller ikke.”
Omkostningsfrit lovbrud
GEjSER har også gjort Ombudsmanden opmærksom på, at de nye regler på e-cigaretområdet risikerer at true forbrugernes sikkerhed, fordi forbud mod smag, oveni de kommende afgifter på væsker til e-cigaretter, gør, at forbrugerne begynder at blande deres egne e-væsker.
“Jeg har ved selvsyn set en konkurrent, der solgte aromaterapiolie med jordbærsmag, og når man sælger den slags i en e-cigaretbutik, så er det for at putte denne olie i en e-cigaret. Ifølge loven må specialbutikker som e-cigaretbutikker ikke sælge produkter, der ikke er specifikt til e-cigaretter,” siger Jens Andersen.
Men selvom GEjSER har meldt flere konkurrenter til politiet og nu også klaget til Ombudsmanden, så forstår han godt, at visse af konkurrenterne på markedet tager chancen og sælger de ulovlige produkter.
“Der er jo ingen, der gør noget ved det. Skulle de få en bøde om et års tid, så kan de have tjent de penge til bøden inden da. Det er omkostningsfrit for dem at bryde loven, så længe myndighederne ikke har tænkt sig at håndhæve loven.”
Jens Andersen mener, at dette er en typisk sag, hvor de få brodne kar ødelægger det for de mange. Som landets største kæde på e-cigaretområdet er han bekymret for, hvordan branchen i sin helhed vil blive opfattet som følge af de konkurrenter, der vælger at se stort på den gældende lovgivning.
“Det rammer os alle sammen, og vil også skade virksomheder som vores, der sætter en ære i at følge loven. Forbrugerombudsmanden og Sikkerhedsstyrelsen har fortalt, at mangel på ressourcer medfører, at ikke alle anmeldelser bliver behandlet, og at hvis de gør, vil behandlingstiden ligge på et sted mellem 3 måneder og 1 år. Det kan vi jo ikke bruge til noget som helst.”