Selv om Donald Trump endnu engang har skruet op for de internationale handelsbarrierer, er der ikke grund til at afskrive det amerikanske marked, mener Danish Export Association.
Den 2. april 2025 var “Befrielsesdag”, i hvert fald hvis man spørger den amerikanske præsident, Donald Trump, på vis sprog en befrielsesdag er lige med det endelige startskud til en handelskrig mellem USA og det meste af resten af verden.
Det har givet dybe panderynker verden over – og ikke mindst i vores egen lill økonomiske andedam, der i høj grad er kendetegnet ved meget stor handel med USA på tværs af Atlanterhavet. For EU-landene kommer der til at gælde en told på 20 procent, og selv om det ved første øjekast virker voldsomt og som en potentielt stor barriere for dansk eksport til vores største eksportmarked, opfordrer Danish Export Association til, at eksportdanmark trækker vejret, inden man afskriver USA som marked.
“Det er forståeligt, at de her meldinger om markant øget told på udenlandske varer skaber usikkerhed om, hvorvidt man skal satse på USA eller øge fokus på andre markeder. Men det vi hører fra vores medlemmer, er, at de amerikanske kunder fortsat meget gerne vil handle med danske leverandører,” siger Anette Galskjøt, CEO i Danish Export Association.
Hun mener videre, at danske virksomheders amerikanske kunder ikke nødvendigvis er så optagede af politiske handlinger, som de er af de produkter og løsninger, som de efterspørger fra Danmark, og som fungerer for deres forretning.
Hun påpeger, at EU samlet set er et større marked for Danmark end USA, og at hvis handelsbarriererne til USA bliver for høje, kan det give mening for især mindre virksomheder at øge fokus på Europa, særligt dem med prisfølsomme produkter eller uden mulighed for at flytte produktionen.
“Tyskland har lige vedtaget at investere 500 milliarder Euro i infrastruktur. Investeringer som i høj grad også kan komme danske virksomheder til gavn, fordi Danmark netop har mange af de teknologier, produkter og løsninger, som der bliver brug for i Tyskland,” siger hun, og mener også, at Frankrig har et solidt potentiale for øget eksport.