I en tid, hvor vi er mere forbundet end nogensinde via teknologi, oplever hver femte medarbejder paradoksalt nok at føle sig ensom på arbejdspladsen, fortæller erhvervspsykolog, Ditte Darko.
Danskerne har det svært på arbejdspladsen. Ikke nok med at vi døjer med stress, så er ensomheden også en del af hverdagen for mange rundt omkring i de danske virksomheder.
Ifølge en ny global undersøgelse, The Power of Socialisation, som er lavet af Compass Group i samarbejde med Mintel. Ensomhed på jobbet er ikke kun et personligt problem, men også en udfordring, der kan have vidtrækkende konsekvenser for både medarbejderes trivsel og virksomhedens succes.
Hvad handler ensomhed om?
Ensomhed på arbejdspladsen handler ikke nødvendigvis om at være fysisk alene, men om en mangel på meningsfulde sociale forbindelser. Det kan ramme både introverte og ekstroverte medarbejdere, uanset om de arbejder i store kontorfællesskaber eller hjemmefra.
Følelsen kan opstå, hvis man føler sig udenfor fællesskabet, ikke værdsat, eller mangler tætte relationer til kolleger.
Eksempler på ensomhed på jobbet
- Social eksklusion i teamet
En medarbejder bemærker, at kolleger ofte holder frokostpauser sammen uden at invitere vedkommende, eller at sociale arrangementer planlægges uden deres deltagelse. Denne eksklusion kan føre til en følelse af isolation og utilstrækkelighed, selvom det måske ikke er bevidst fra de andre.
Tegn: Medarbejderen spiser alene, undgår sociale samtaler og virker tilbagetrukket i fælles møder.
- Manglende anerkendelse eller relation til ledelsen
En medarbejder føler sig som en brik i maskineriet og mangler meningsfuld dialog med sin leder.
Man oplever måske, at ens input bliver overset, eller at ledelsen ikke investerer tid i at lære en at kende.
Tegn: Medarbejderen virker uengageret, undgår at tage initiativ eller deltager kun passivt i projekter.
- Ensomhed ved hjemmearbejde
En medarbejder, der arbejder hjemmefra, føler sig afkoblet fra teamet. Personen får sjældent mulighed for at deltage i uformelle samtaler eller “kontorgangen”-snak og oplever, at kolleger på kontoret har en tættere relation til hinanden.
Tegn: Medarbejderen deltager sjældent i virtuelle sociale arrangementer, svarer kortfattet på beskeder og føler sig usynlig i gruppen.
Kan påvirke produktivitet og engagement negativt
Ensomhed påvirker ikke kun vores mentale sundhed, men også vores præstationer.
Følelser af ensomhed kan føre til stress, angst og depression. På længere sigt kan det også påvirke det fysiske helbred, idet langvarig stress og isolation er forbundet med øget risiko for hjertesygdomme og et svækket immunforsvar.
Ensomhed påvirker også produktivitet og engagement. Fx har ensomme medarbejdere ofte sværere ved at finde motivation og føler sig mindre engagerede i deres arbejde. De kan opleve en lavere grad af kreativitet og innovation, hvilket går ud over deres individuelle præstation og virksomhedens overordnede resultater.
Hvis en medarbejder føler sig isoleret, kan det også føre til misforståelser og udfordringer i samarbejdet med kolleger. Ensomhed kan skabe en følelse af distance, som hæmmer teamets sammenhængskraft.
Hvad kan man gøre for at bekæmpe ensomhed og give arbejdsglæden et løft?
Det er vigtigt, at både ledelse og medarbejdere arbejder aktivt på at skabe et miljø, hvor alle føler sig inkluderede og værdsatte.
- Skab sociale muligheder
Arranger sociale aktiviteter og events, der styrker relationerne blandt jer. Det kan være alt fra teamudflugter til fælles frokostpauser eller uformelle kaffemøder.
- Styrk intern kommunikation
Åben og ærlig kommunikation kan bidrage til, at vi føler os set og hørt. Regelmæssige feedbacksamtaler med ens leder kan også give plads til at adressere følelser af isolation.
- Fokus på hybridarbejde
Med flere medarbejdere, der arbejder hjemmefra, kan ensomhed blive en endnu større udfordring. Det er vigtigt at sikre, at ’hjemmearbejdere’ også føler sig som en del af teamet gennem virtuelle møder og sociale interaktioner.
En investering i mennesker er en investering i succes
Ensomhed på arbejdspladsen er en kompleks udfordring, men den kan og bør adresseres. Ved at prioritere medarbejdernes trivsel og skabe en stærk social kultur kan virksomheder ikke kun hjælpe deres medarbejdere, men også styrke deres egne resultater. For når mennesker trives, trives virksomheder.
Ditte Darko er selvstændig erhvervspsykolog.