Den politiske aftale om det udvidede producentansvar på emballage er nu på plads. Aftalen peger i den rigtige retning og skal nu omsættes til praksis.
Der skal ske store ting på emballageområdet i Danmark over de kommende år. Nye rammer for det udvidede producentansvar for emballage i Danmark er blevet indgået på Christiansborg, og under disse rammer får producenterne ansvar for og skal betale for, at deres emballage bliver samlet ind, sorteret og genbrugt eller genanvendt. Det skal bl.a. ske gennem kollektive ordninger, der skal stå for den praktiske løsning af opgaven.
”Vi har i dag den lidt kedelige titel som europamestre i at generere affald. Inden 2030 skal vi udskifte titlen med et europamesterskab i genbrug og genanvendelse af emballage. Og vi er godt på vej”, siger Marianne Roed Jakobsen, direktør i VANA – Dansk Emballageansvar.
VANA – Dansk Emballageansvar blev stiftet som kollektivordning i november 2021 af Landbrug og Fødevarer, Dagsam, Dansk Erhverv og Dansk Industri.
“Den nye aftale indeholder ikke alle svar på alle de mange spørgsmål, som producenterne står med. Men den peger i en fornuftig og ansvarlig retning, den indeholder ambitiøse mål, og vi er som kollektivordning klar til at hjælpe virksomhederne med både at gennemskue, hvad der skal ske og med at nå målene i praksis,” siger Marianne Roed Jakobsen.
Hurtig udvikling
Det klare politiske mål er, at vi skal genbruge mere emballage direkte, og at emballagereduktion og miljøvenligt design skal kunne betale sig for producenterne. Det kræver intelligente løsninger for emballager af plast, glas, pap, papir, metal samt for mad- og drikkekartoner. Samtidig er der – helt naturligt – endnu en lang række uafklarede forhold.
”Med aftalen ved vi nu, at vi populært sagt skal spille bold – men vi er endnu ikke helt klar over om det er håndbold eller fodbold. Det finder vi ud af, når den bekendtgørelse, som udmønter den politiske aftale, er klar. Herfra skal lyde ros til politikerne for at gå ambitiøst til værks og følge anbefalingerne fra Samarbejdsforum for producentansvar”, siger Marianne Roed Jakobsen.
Hun lægger samtidig vægt på, at retningen og ikke mindst det faktum, at producentansvaret skal være implementeret på europæisk niveau i 2025 betyder, at det kommer til at gå stærkt fra nu af.
”Vi ved, at virksomheder derude har travlt og at de har viljen til at bidrage til den grønne omstilling på emballageområdet. Men de mangler helt konkret kriterierne for, hvor meget de skal betale og hvordan det skal fungere i praksis. Her skal vi sammen og hurtigst muligt få spillereglerne på plads, så producentansvaret kommer til at rykke på miljødagsordenen uden at blive for bureaukratisk og omkostningstungt”, siger Marianne Roed Jakobsen.