Mere end hver fjerde danske it-chefer planlægger yderligere outsourcing af netværksløsninger. Det er flere end i vores nabolande, viser undersøgelse fra GlobalConnect.
At drive en solid og kompetent it-afdeling, der kan klare alle de opgaver, den stilles over for, er en udfordrende opgave i dagens Danmark.
En støt stigende kompleksitet i de organisationernes it-setup, støt stigende cybertrussel og ikke mindst en udbredt mangel på it-specialister gør, at mange it-afdelinger kæmper med at få hjerner og hænder til alle de opgaver, der skal løses. Ifølge undersøgelsen ’Digital sikkerhed i danske SMV’er 2024, peger 21 procent af små- og mellemstore virksomheder på ’manglende viden og kompetencer til at håndtere it sikkerhedsløsninger’ som en af deres udfordringer.
Derfor forventer næsten 3 ud af 10 danske it-chefer at outsource mere, end de gør i dag, viser en rundspørge blandt nordiske it-chefer, som Demoskop har lavet for GlobalConnect. Kun 1 ud af 8 planlægger et netværks-setup med mindre outsourcing end i dag.
”Virksomheder og organisationer står over for stadig mere komplekse behov med flere forbundne enheder og hurtigt udviklende cybertrusler. Samtidig gør den globale mangel på it-ekspertise det udfordrende at håndtere alle aspekter af netværks- og it-setuppet internt,” siger Anna Granö, Executive Vice President for B2B i GlobalConnect.
Mens mange danske organisationer ser frem til at outsource mere, er det kun en mindre del i Sverige og Norge, der planlægger at gøre det samme. Tendensen viser, at flere offentlige organisationer forventer at outsource mere, og størrelsen på virksomheden ser ud til at spille en rolle. For eksempel forventer en fjerdedel af større virksomheder med over 300 medarbejdere at outsource mere, mens færre af de mellemstore virksomheder planlægger det samme.
Selvom outsourcing kan afhjælpe mange udfordringer for organisationer, er det vigtigt at huske, at det overordnede ansvar ikke kan outsources til andre.
”Man kan ikke forvente, at tjenester fra flere forskellige aktører automatisk samarbejder. I sidste ende er det den enkelte organisation, der har ansvaret for, at tjenester fra flere forskellige aktører samarbejder, så helheden fungerer. Det er derfor vigtigt at have tydelig dokumentation over de forskellige dele af it-miljøet samt krise- og kontinuitetsplaner for forskellige scenarier,” siger Anna Granö.