Den øgede risiko for cyberangreb har ført til en markant stigning i efterspørgslen efter cyberforsikringer. Men i trusselsbilledet findes også muligheder for fremtiden.
Danmark er underangreb fra cyberkriminelle, der på den ene eller anden måde ønsker at skade, svindle eller på anden vis destabilisere danske virksomheder og det danske samfund.
iÍ “Cybertruslen mod Danmark“, en rapport udgivet i sidste uge af Center for Cybersikkerhed, får man det da også sort på hvidt, at truslen mod danske virksomheder er “meget høj”.
“Hackernes metoder udvikler sig hele tiden – dvs. vi står over for en omskiftelig trussel, og det kalder på agtpågivenhed. Rusland udviser større risikovillighed ift. at udfordre NATO-landene i form af sabotage, påvirkningskampagner og cyberangreb – vi vurderer, at dette også kan inkludere destruktive cyberangreb,” skrev Thomas Flarup, direktør for Center for Cybersikkerhed i sidste uge på LinkedIn.
Stor risiko
At trusselsbilledet er taget til over de seneste år, mærker man også hos AON, der mærker en stigende efterspørgsel efter cyberforsikringer, som følges af de mange hybrid- og cyberangreb, der har ramt både danske og internationale virksomheder.
“Risikoen for cyberangreb udgør en stigende del af virksomheders samlede risikobillede, og det har flere og flere erhvervslivet fået øjnene op for. Vi ser især et uforløst potentiale for at hjælpe endnu flere små og mellemstore virksomheder, som ofte er de mest sårbare overfor cyberangreb,” siger Søren Carl Stryger, ansvarlig for cyberforsikringsområdet hos Aon.
Èn af de udfordringer, Danmark som helhed står med omkring cybersikkerheden, er, at vi er de mest digitaliserede samfund i verden, og den stigende digitalisering har skabt en stor efterspørgsel på cybersikkerhedskompetencer, men udbuddet har ikke kunnet følge med. Aktuelt har 40 procent af de små og mellemstore virksomheder et utilstrækkeligt digitalt sikkerhedsniveau, og kun 54 procent af samfundskritiske offentlige systemer er tilstrækkeligt beskyttede.
Samtidig viser en rapport fra Deloitte, at Danmark i 2030 kan komme til at mangle op mod 20.000 ansatte med cybersikkerhedskompetencer, og dermed bliver især de mindre virksomheders mulighed for at dæmme op for de stadigt mere sofistikerede angreb også udfordret.
Hos AON oplever Søren Carl Stryger, at selvom markedet for cyberforsikringer er vokset betydeligt over de seneste år, er der fortsat mange virksomheder, der i dag ikke er tilstrækkeligt dækkede, hvis et vellykket cyberangreb skulle ramme.
“Der er fortsat mange virksomheder, der slet ikke har en cyberforsikring eller har en fuldt dækkende cyberforsikring. Det er vigtigt for virksomheder at forstå deres risici og beskytte sig bedst muligt mod potentielle trusler.”