Hackerne ligger på lur overalt i cyberspace, og de har potentialet til at lægge ikke bare privatpersoner og virksomheder ned – men at sætte hele samfundet ud af funktion. Det er skrækscenariet for Ken Bonefeld Nielsen, cybersikkerhedsekspert i Norlys.
Du har hørt det mange gange før; cyberkriminelle lurer overalt på internettet, og tænker man sig ikke godt nok, finder de vej til din bankkonto eller din arbejdsplads, inden du får set dig om.
Det kan såmænd være galt nok, men spørger man cybersikkerhedseksperten Ken Bonefeld Nielsen fra Norlys, er det helt andre og større farer, der lurer for hele samfundet i cyberspace.
Det fortæller han om i podcasten HØRT!, der udgives af TEKNIQ Arbejdsgiverne.
“Overordnet set er skrækscenariet i Danmark, at strømforsyningen helt slukkes på en kld vinterdag med – 18 grader. Enten det, eller at der tændes og slukkes for strømmen på tværs af landet, og det er ude af myndighedernes kontrol. Det vil være meget svært at gennemføre, og sandsynligheden for, at det sker, er lille, men det kan ikke udelukkes,” siger han i podcasten.
Mere samarbejde
Når man, som Ken Bonefeld Nielsen, arbejder professionelt med risikostyring, så arbejder man også indgående med risiko, sandsynlighed og konsekvens. Og ifølge ham vil konsekvenserne af, at strømmen afbrydes på tværs af landet være uoverskueligt store for samfundet.
Dermed bliver spørgsmålet også, hvordan almindelige danske virksomheder skal forholde sig overfor denne trussel.
“Vi skal først følge med i trusselsbilledet, og på den måde få et indtryk af, hvad der kan ramme os, og hvordan vi er beskyttet over for trusler. Men det vigtigste er forståelsen for, at der kan ske noget og så være klar til at samarbejde med andre. Og det synes jeg faktisk, at vi især i telebranchen er gode til, men vi skal et bedre samarbejde med myndigheder. Vi skal have bedre public-private-partnership,” siger Ken Bonefeld Nielsen.
Han fortæller, at han blandt andet har undervist cyberværnepligtige i Forsvaret, der på den måde har fået en bedre forståelse for den kritiske infrastruktur – hvilket både hjælper Forsvaret og de private virksomheder generelt.
“I Norlys har vi siden ansat to tidligere cyberværnepligtige, fordi vi så, hvor dygtige de var. Samtidig så er der et krav fra NATO om, at vi skal bruge 2 procent på Forsvaret. så vi bør uddanne mange flere cyberværnepligtige, som senere i karrieren kan hjælpe i det civile erhvervsliv.”