Industriens produktion faldt med 3,6 procent fra oktober til november. Over perioden september til november var der et samlet fald på 3,9 procent sammenlignet med de foregående tre måneder.
Hvis man ser bort fra medicinalindustrien, var der samlet set et fald i den danske industriproduktion på 4,4 procent i november måned. For september var det samme tal mindre, blot 0,5 procent, sammenlignet med juni-august.
“Medicinalindustrien udgør 21 procent af den samlede industriproduktion – og med en samlet vækst på 141 procent siden 2021, er det naturligvis her den primære forklaring på det aktuelle danske industrieventyr skal findes,” siger Bo Sandberg, cheføkonom om i Aktive Ejere.
I november oplevede 10 ud af 12 branchegrupper et fald i produktionen. Det største fald var inden for maskinindustrien, hvor produktionen gik ned med 11 procent. Dette kommer dog efter en markant stigning i oktober, og ser man på perioden september-november, er produktionen i maskinindustrien faktisk steget med 2,8 procent sammenlignet med de foregående tre måneder. Maskinindustrien, som blandt andet omfatter produktion af vindmøller, er kendt for store udsving i produktionen.
“Industriproduktionen svinger en del, men har til gengæld meget stor betydning for den samlede vækst og velstand i Danmark. I 2024 har medicinalindustrien alene stået for ca. halvdelen af den økonomiske vækst herhjemme,” siger Bo Sandberg.
Kun to branchegrupper havde stigende produktion i november: kemisk industri og olieraffinaderier samt metalindustrien. Men da disse stigninger og gruppernes betydning var relativt små, kunne de ikke opveje faldet i de andre brancher. Derfor endte det samlede produktionsindeks med at falde.
“Samlet set peger industriens mundvige nedad for tiden og matcher således udviklingen på aktiemarkedet. Industriproduktionen svinger dog meget fra måned til måned og fra kvartal til kvartal, så det vil være meget præmaturt blot antydningsvis at mane et krisebillede af industrien frem,” siger Bo Sandberg.