Stemmerne er afgivet og talt op, men vi venter stadig på den nye regering. Som valget er faldet ud, ser det dog ud til, at der kan komme politiske tiltag for at forbedre vilkårerne for de familieejede virksomheder, skriver Carl Andersen, politisk konsulent for familieejede virksomheder ved Dansk Erhverv.
Det er svært at sætte erhvervspolitiske dagsordener i en folketingsvalgkamp. Det er også klart, når de undersøgelser, som findes om vælgernes interesser, helt tydeligt sender emner som ”erhvervspolitik” ned i den nederste tredjedel på prioriteringslisten. Dog har emner som skattepolitik haft afgørende betydning for næsten hver tiende vælger jf. Megafon i sommeren 2022.
Og netop de skattemæssige rammevilkår har betydning for dansk erhvervsliv og for de familieejede virksomheder. For at de fortsat kan skabe beskæftigelse i landkommunerne, og investere i lokalsamfundet, skal de skattemæssige rammevilkår ved bl.a. generationsskifte være i orden.
Her kan jeg konstatere, at der har været mere fokus på at forbedre rammevilkår og tale de familieejede virksomheder op, end på at hæve skatterne og tale generationsskiftede virksomheder ned. Hvis jeg tænker tilbage på valgkampen i 2019 gik bl.a. Socialdemokratiet til valg på at omlægge bo- og gaveafgiften således, at de familieejede virksomheder igen skulle betale 15 pct. i generationsskifteskat, samt at værdier for over 3 mio. kr. skulle beskattes med hele 30 pct.
Selvom Socialdemokratiet fortsat har dette som deres politik, har det ikke været et bærende finansieringselement i den netop overståede valgkamp. Det samme gælder for støttepartierne SF og Enhedslisten og venstrefløjspartiet Alternativet. Kun Frie Grønne har slået på tromme for at genindføre formueskatten, men betydningen heraf har været som deres valgresultat: Irrelevant.
Til gengæld har der været mange positive politiske udmeldinger og skriverier om vigtigheden af de familieejede virksomheder og deres rammevilkår. Samtlige borgerlige partier, samt Moderaterne og Radikale Venstre, har aktivt været ude at tale for forbedrede rammevilkår når det kommer til generationsskifte af familieejede virksomheder. Lad os tage nogle eksempler:
Venstre var tidligt i valgkampen ude og tilkendegive ønsket om en generationsskiftebeskatning på 5 pct. som tidligere vedtaget. Det Konservative Folkeparti fremhævede en fuld afskaffelse af arve- og generationsskifteskatten som en del af partiets valgoplæg. Dansk Folkeparti støttede op om Venstres ønske om en lavere beskatning ved generationsskifte.
Nye Borgerlige og Liberal Alliance har gået til valg på en fuld afskaffelse af arve- og generationsskifteskatten. Partiets spidskandidat i Sydjyllands Storkreds, Henrik Dahl, har flere gange fremhævet netop vigtigheden af gode rammevilkår for de familieejede virksomheder som en af de største forskelle mellem rød og blå blok.
Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne har også talt åbent om, hvordan de familieejede virksomheder betyder meget for erhvervsstrukturen udenfor de større byer. Til sidst, men ikke mindst, er det værd at fremhæve hvordan Radikale Venstre under valgkampen har stået fast på ønsket om skematisk værdiansættelse ved generationsskifte af familieejede virksomheder. Moderaterne har også aktivt meldt ud, at værdiansættelserne er noget der skal ses på. Det vil Dansk Erhverv holde dem op på i denne valgperiode.
Målt på udviklingen i mandater, så er vi gået fra at 20 mandater i Folketinget ønskede en fuld afskaffelse arveafgiften i 2019 til at det nu er 30 mandater. Samlet set er der 95 mandater som ønsker forbedrede rammevilkår for de familieejede virksomheder, f.eks. ved værdiansættelse. Dette er uændret ift. før valget.
Dog er politik kompromisernes kunst, og det er langt fra altid sådan, at et mandatmæssigt flertal kan udmønte sig til konkret politisk handling. Men vi gør, hvad vi kan, her fra den anden side af Slotsholmen for at sikre de bedst mulige rammevilkår når det kommer til generationsskifte af virksomheder.
Carl Andersen er politisk konsulent for familieejede virksomheder ved Dansk Erhverv.