Det er en god forretning at sælge loppevarer i Danmark. De ukronede konger af loppesupermarkedskonceptet, Kirppu, regner med at sælge loppefund for mere end 250 millioner kroner i år.
Den første butik åbnede i 2014, og siden har Kirppu forgrenet sig vidt og bredt, og driver i dag 22 butikker. I år er de også blevet Børsen Gazelle-virksomhed.
Hvad der startede med en henkastet bemærkning over en delt flaske rødvin er i dag blevet til en forretning i millionklassen, og med salg af flere end 5 millioner loppefund om året.
“I starten vidste vi ikke at det ville blive den succes, det er blevet. Men mavefornemmelsen sagde, at vi havde fat i noget rigtigt – og det betød at vi ikke rigtig kunne lade det ligge og var nødt til at gå videre med ideen,” siger Claus Andreassen, der sammen med vennen Morten Bøjlund grundlagde virksomheden.
Da Kirppu Loppesupermarked åbnede sin første butik i 2014, var det primært det prisbevidste og oplevelsen, der drev kunderne. Og selvom kunderne i dag stadig er prisbevidste, er der også en stor del der kommer for at gøre noget godt for miljøet eller at skille sig ud fra mængden. Kirppu fortæller også, at de har oplevet en stor tilgang af unge, der shopper tøj,
”Det er nok et af de mest håndgribelige eksempler på den udvikling vi er gået igennem. Da vi åbnede, var der ikke særlig mange unge, i dag udgør de nok størstedelen af vores kunder – og de er så vilde med genbrugstøj, at vi bliver nødt til at tilføje et tredje prøverum i alle butikker,” siger Claus Andreassen.
Som de første på det danske marked med konceptet, havde Claus, Morten og Pernille ikke rigtig nogle at læne sig op ad. Det betød rigtig mange beslutninger blev taget på mavefornemmelsen, og selvom det må siges at have givet pote, er virksomheden i højere grad datadreven i dag.
Blandt andet bruger de data fra sociale medier, kundetællere og eksterne kilder til at vurdere forskellige tiltag
”Det er ikke anderledes for os, end det er for andre virksomheder. Vi bliver nødt til at udvikle os og være omstillingsparate, hvis vi vil følge med tiden. Og det øver vi os hele tiden på,” fortæller Pernille Seidenfaden, der er driftschef, og har ansvaret for Kirppus mere end 300 medarbejdere.