Teknologisk Institut, Aarsleff og STARK er gået sammen for at undersøge materialespild på byggepladser. Samarbejdet skal ende med et katalog af konkrete løsninger til minimering af spild.
Danske byggepladser er storproducenter af affald. Faktisk kommer ikke mindre end 35 % af landets samlede affaldsmængde fra byggeriet. Derudover menes det, at op imod 10 % af det samlede materialeforbrug går spildt.
Dermed er byggeriet en af de helt store miljøsyndere her til lands, og det har fået Teknologisk Institut, Aarsleff og STARK til at indlede et samarbejde om at undersøge, hvad der ligger til grund for de alt for høje tal – og hvad der kan gøres ved det.
“STARKs rolle er at bringe erfaringer og viden frem og tilbage mellem vores kunder og vores materialeproducenter i kraft af vores position i værdikæden. Vi ønsker at finde ud af, hvordan vi kan optimere og undgå spild i samarbejde med vores kunder og leverandører. Projektet hænger også godt sammen med STARKs egne CO2-mål gennem Science Based Targets initiativet, hvor vi har forpligtet os til, at både vi og vores værdikæde skal være CO2-neutral i 2050,” siger Kristian Fribo, bæredygtighedschef hos STARK.
Træ, gips og isolering
For de tre aktører er der dog ingen tvivl om, at skal man udfordringen med byggeaffald og ressourcespild til livs, så kræver det først og fremmest pålidelige data, man kan arbejde ud fra.
“Hos Aarsleff er vi optaget af at løse vores projekter mere cirkulært ved at forebygge og minimere materialespild. Vi håber, at projektet kan give os mere reel viden baseret på data, som vi kan handle på. Konkrete fakta og procedurer vil være en stor hjælpe for vores egne kollegaer ude på byggepladserne,” siger porteføljeleder ved Aarsleff, Tine Park Nygaard.
Hun slår samtidig fast, at mange bygherrer ikke ved, hvilke krav de skal stille til materialespild, fordi markedet udvikler sig så hurtigt.
“Lige om lidt kommer der også øgede krav til bygherrer om cirkularitet i byggeriet, så det bliver et vigtigt konkurrenceparameter for alle tilbudsgivere. Vi ønsker ikke at se passivt til, men i stedet gøre os klar til de nye krav,” siger hun.
Projektet er inddelt i flere faser, og resultat af den første del af undersøgelsen er klar. Her har knap 600 af STARKs håndværkerkunder svaret på et spørgeskema om deres erfaringer med spild.
Undersøgelsen viste bl.a., at træ er det materiale, der spildes absolut mest af. Til spørgsmålet ”Hvilke materialer går oftest til spilde?” ligger træ i toppen med gips, isolering og mørtel bagefter. Til gengæld ligger materialer som kabler, beton og stål i bunden.
Årsagerne til spild er flere, men de adspurgte håndværkere nævnte bl.a. afskær, opbevaring, transport på og til byggepladsen, faste mål og pakkestørrelser samt vand- og fugtskader.
Undersøgelsen bad også håndværkerne komme med et bud på, hvorfor der sker materialespild. Her svarede flere af de adspurgte, at det er nemmere, hurtigere og billigere at smide materialerne ud, end at gemme dem til senere.
Projektet forventes at være færdig september 2023.