HORESTA ønsker hotel- og restauranterhvervet fritaget fra kravet om, at man som virksomhed skal have elever for at kunne bruge Positivlisten til at hente arbejdskraft hertil fra ikke EU-lande.
Der er mange bespænd for de virksomheder, der gerne vil hente udenlandsk arbejdskraft til Danmark – vel at mærke, hvis denne arbejdskraft ikke kommer fra et EU-land.
Der er krav til lønnen, den nye medarbejder skal have, som heller ikke må overskride branchens medianløn for meget, hvis kandidaten skal have adgang til landet. Samtidig er der den såkaldte Positivliste, der stiller krav om, at man skal som virksomhed skal have elever i virksomheden, for at kunne få lov at rekruttere udenfor EU.
Men denne regel giver ingen mening, mener man hos brancheforeningen, HORESTA. For selvom Folketinget om ti dage åbner døren lidt mere op for ansættelse af udenlandsk arbejdskraft, mener man i foreningen ikke, at dette er nok.
”Mange virksomheder i vores erhverv vil foretrække at bruge Positivlisten, men som den er nu, rummer den alt for mange benspænd. Det skal der rettes op på så hurtigt som muligt”, siger adm. direktør, Pia E. Voss.
Bredt ønske
HORESTA står ikke alene med sit opråb. Også i DRC, Danmarks Restauranter & Caféer, har mange længe ønsket et opgør med Positivlisten og reglen om at eks. restauranter skal tage elever ind.
For gennem coronaepidemien, hvor hele restaurationsbranchen stort set var lukket ned, var det meget småt med antallet af elever i branchen generelt. Det betaler de selvsamme virksomheder for i dag, da deres dør til rekruttering udenfor EU er blevet lukket i, som følge af de manglende elever.
HORESTA ønsker først og fremmest listen udvidet, så den ikke kun rummer kokke, men også tjenere og restaurantchefer. Derudover ønsker HORESTA, at hotel- og restauranterhvervet fritages fra AUB-kravet for at kunne bruge Positivlisten.
AUB-kravet indebærer, at virksomheden skal opfylde mål for antal elever og lærlinge for det seneste opgjorte bidragsår. Kravet er opstillet for at få flere virksomheder til at påtage sig et ansvar i uddannelsen af næste generation ved at oprette elevpladser.
”Dette giver bare ikke så meget mening i vores erhverv, hvor det er elever, der er mangel på. Konsekvensen i forhold til Positivlisten er, at selv om en virksomhed gerne vil tage elever, kan den i mange tilfælde ikke få dem. I andre tilfælde kan virksomheder ikke blive godkendt til at tage elever på grund af deres koncept, og derfor bliver mange i vores branche afskåret fra et bruge Positivlisten på et helt urimeligt grundlag”, siger Pia E. Voss.

