Danskernes generelle holdninger og forventninger til den danske økonomi ser sorte ud. Alligevel er danskerne optimistiske, når det gælder egen indkomst og købelyst.
Gennem de senere år har danskernes privatøkonomi og optimisme omkring de økonomiske fremtidsudsigter været på en rutchebanetur. Coronaen gjorde, at mange blev utrygge omkring den økonomiske fremtid – og stigende energipriser og inflation gjorde det samme.
Siden er der faldet ro over både priser og inflation, men ifølge en ny analyse fra Consumer Panel Services GfK, er den danske forbruger er fortsat skeptisk, når det kommer til, hvad økonomien bringer dem i fremtiden.
”Vi bruger mindre, end det vi faktisk har råd til. Over de seneste 20 år har vi set en fordobling af danskernes opsparinger, så danskernes privatøkonomi er godt polstret. Så danskerne ved, hvad de har at gøre godt med og de ved også nogenlunde, hvad deres jobudsigter er i et glohedt jobmarked,” siger forbrugerøkonom fra Sydbank, Ann Lehmann Erichsen.
Danskernes forventning til økonomien over det næste år generelt er faldet fra indeks -2 i februar til indeks -18 i april, så peger tallene i rapporten fra Consumer Panel Services GfK på at det lysner forude, hvad angår danskernes forventninger til egen indkomst over de kommende 12 måneder.
Ifølge Elin Scotford, analytiker hos Consumer Panel Services GfK, er danskerne langt mere skeptiske end eksempelvis de svenske forbrugere, men samtidig mere villige til at købe varige forbrugsvarer, som har ligget på et stabilt niveau siden december sidste år.
“Det vil sige, at danskerne flittigt køber varer som biler, hårde hvidevarer, sportsudstyr, smykker osv. Faktisk oversteg danskernes købelyst de andre EU-markeders købelyst tilbage i november sidste år og ligger i dag stadig 4 indekspoint højere end andre EU-markeder,” siger hun.
På det seneste er der kommer lysere vejr over dansk økonomi helt generelt, og forventningerne til væksten er blevet fordoblet – samtidig med at inflationen forventes at forblive på et stabilt lavt niveau.
”Det giver god mening, at danskerne er skeptiske over for samfundsøkonomien, for vi har været igennem nogle vanskelige år med COVID-19, stigende energipriser, inflation og renter. Og sådanne ’wild cards’ vil der jo altid være: Bliver pensionsalderen hævet? Hvad med velfærden, når jeg selv bliver ældre? Der kan være mange ting, der truer i horisonten, så det er kun naturligt, at man forholder sig konservativt,” siger Ann Lehmann Erichsen.