Gennem det seneste år er kunstig intelligens (AI) stormet ind i mange danske virksomheder. Men AI er kun det ene ben af fremtidens IT-løsninger. Det andet ben kan meget vel være såkaldte supercomputere.
Ved de mange caféborde i det store, soloplyste atrium i Dansk Industris hovedsæde ved Rådhuspladsen i København gik snakken om brugen af AI, forretningsplaner og spekulationer om fremtidens teknologier, allerede inden konferencen Nordic Industry Days blev sat i gang.
Her mødte jeg bl.a. Anders Rhod Gregersen, grundlægger af Computed Value, en virksomhed der rådgiver og arbejder på at gøre supercomputere (HPC) tilgængelige og forståelige for landets SMV’er.
“Små og mellemstore virksomheder kunne få enorm gevinst af den form for teknologier, men for mange af dem er det helt uudforsket land. Så der hjælper jeg dem med bedst at udnytte teknologiernes muligheder, så de kan skabe værdi i virksomhederne,” siger Anders Rhod Gregersen, der tidligere har arbejdet med HPC hos bl.a. Vestas og CERN.
Strategien mangler
I konferencerummet sidder vi lidt over 100 mennesker, og dagens primære vært, Dennis Wollbrink, leder af EuroCC Danmark, taler med og præsenterer en række oplægsholdere, der gennemgår alt fra AI-fabrikker til hjemmelavede supercomputere skabt af spilkonsoller.
En af oplægsholderne er Andreas Holbak Espersen, direktør i DI Digital, der i høj grad har mærket AIs indtog i danske virksomheder over de seneste år.
“Der har været stor hype om AI, men nu er tiden efterhånden moden til, at vi skal have skabt virkelige løsninger og værdi ud af teknologierne,” siger han.
Samtidig fortæller han, at 43 procent af medlemmerne i DI Digital i dag benytter sig af AI i et eller andet omfang.
“Men hver anden virksomhed har stadig ingen strategi for brugen af AI. De mangler viden og forståelse for, hvad AI faktisk kan give medarbejderne og virksomheden. Det er klart vores største barriere i dag. Mange aner ikke, hvor de skal starte,” siger han.
Bedre i dag end i går
En anden af dagens oplægsholdere er finske Tapio Friberg, senior machine learning engineer hos ICEYE. Han beskriver den udvikling, han og ICEYE har været igennem, men også nogle af de udfordringer, der i dag er ved AI.
“Det har aldrig været nemmere at lave AI-modeller og apps, men udfordringen for mange virksomheder er, at deres konkurrenter har lige så nemt ved det, som de selv har.”
Med andre ord: Mulighederne ved AI er enorme, men eftersom alle i dag har stort set de samme muligheder, kan konkurrencefordelene være svære at finde, hvis resten af branchen går samme vej som en selv.
“Når det er sagt, så har man et stort potentiale, hvis man kan finde den vej, som ingen andre har fundet, eller som de ikke er gået ned ad endnu,” siger han og fortæller herefter om det samarbejde, ICEYE har haft med LUMI, en af Europas HPC’er, som er placeret i Finland.
Her går udregninger, datakatalogisering og meget andet markant hurtigere, end det ville gøre med virksomhedens egen computerkraft, og deri ser både Tapio Friberg og mange andre af dagens oplægsholdere meget store muligheder.
“Alt, hvad vi i samarbejde med LUMI har gjort, kunne vi have gjort selv – men med et meget dårligere og ikke mindst meget langsommere resultat. AI-modellerne i dag er bedre end dem fra i går, og derfor er det afgørende, at man er helt med fremme i udviklingen, hvis man vil stå stærkest.”