I Odense holder et dansk startup til, som har sat sig for at hjælpe Grønlands små bygder med deres affaldsproblemer. Disse bygder drukner i stigende grad i deres eget skrald, men ubemandede dronebåde kan måske være løsningen.
Hvordan håndterer man affald, når der er flere hundrede kilometer til den nærmeste større by?
Det er en stor udfordring for mange af Grønlands bygder, hvor skrald i århundreder er blevet smidt i naturen. Men med tiden er denne løsning blevet uholdbar – og har skabt et omfattende affaldsproblem.
“I gamle dage var det ikke et problem at smide husholdningsaffald og lignende i naturen eller i havet, da det var organisk materiale, der blev nedbrudt med tiden. Men i dag består affaldet blandt andet af plastik og metal. Hertil kommer gamle komfurer og andet, som nu ligger i tonsvis på de små bygders lossepladser,” siger Magne Vethal, medstifter af Aaveq Robotics.
Virksomheden er udsprunget fra SDU og arbejder på at hjælpe grønlænderne med affaldsproblemet ved brug af ubemandede dronebåde.
Stor forurening
De grønlandske lossepladser, også kaldet dumpe, findes ved stort set hver eneste lille bygd og er gennem årene vokset støt i størrelse – primært fordi det er vanskeligt at skaffe sig af med affaldet.
“Det er ikke kun problematisk at bo tæt på så store mængder affald, men også skadeligt for miljøet. Tungmetaller og lignende stoffer trænger ned i grundvandet og påvirker beboernes sundhed negativt. Desuden kan det være i strid med menneskerettighederne, at mange mennesker bor i stærkt forurenede områder,” siger Magne Vethal.
Her kommer de ubemandede droner, som Aaveq Robotics planlægger at indsætte, ind i billedet. I dag bliver affaldet i Grønlands bygder hentet cirka fire gange om året, men det er sjældent nok til at bremse lossepladsernes vækst.
“Et andet problem ved de pramme, der bruges i dag, er, at de ikke kan sejle til kysten i kraftig blæst, tåge eller under mange af de vejrforhold, der ofte hersker i Grønland. Vores dronebåde kan derimod operere i næsten al slags vejr og afhente over ét ton affald om ugen. På den måde kan vi ikke kun fjerne nyt affald, men også gradvist reducere de enorme mængder gammelt affald, der allerede ligger rundt omkring.”
Turisterne kommer
Aaveq Robotics samarbejder i dag tæt med det grønlandske affaldsselskab ESANI A/S, som er interesseret i at udvide affaldsafhentningen fra de grønlandske bygder.
“Vores dronebåde kan hente affald ude i bygderne og sejle det til en central affaldsstation, hvor ESANI A/S overtager håndteringen og sørger for, at det enten bliver sendt til forbrænding eller genanvendelse længere ude i systemet,” siger Magne Vethal.
Han understreger samtidig, at ESANI A/S især ser potentiale i Aaveq Robotics’ teknologi, fordi den ikke kræver arbejdskraft – en ressource, der både er dyr og svær at finde i de tyndt befolkede dele af Grønland.
Der er dog også andre grunde end miljø- og sundhedsforhold til, at grønlænderne ønsker ny teknologi til affaldshåndtering. Grønland satser i stigende grad på at tiltrække turister fra hele verden, og for at lykkes med dette, skal affaldsproblemet løses, vurderer Magne Vethal.
“Da vi besøgte Qaqortoq, brændte deres dump i tre dage, mens to store krydstogtskibe lå i havnen. Stanken var voldsom, og den slags er bestemt ikke noget, der tiltrækker turister, der kommer for at opleve Grønlands storslåede natur.”