Mangel på sand, grus og ler kan være en realitet i fremtidens byggeri. Et nyt projekt ledet af Teknologisk Institut skal undersøge konsekvenserne af råstofmangel og samle løsninger.
I dag er Danmark i det store hele selvforsynende med mineralske råstoffer som sand, grus og ler, hvor cirka 30 procent bruges i byggeriet, og resten går til vej- og anlægsprojekter.
Men ressourcerne er ikke ubegrænsede. Især i hovedstadsområdet og på Sjælland er råstofindvindingen under pres, da arealanvendelsen begrænser udvindingsmulighederne. Det betyder, at råstofferne må transporteres længere væk, hvilket både er dyrt og miljøbelastende. Der er derfor behov for lokale løsninger.
Et nyt projekt ledet af Teknologisk Institut i samarbejde med WSP Danmark skal undersøge, hvordan byggebranchen kan tilpasse sig en fremtid med begrænsede råstoffer.
“Vi står over for en udfordring, hvor vi er nødt til at gentænke måden, vi bruger råstoffer på i byggeriet. Dette projekt skal vise vejen til en mere ressourcebevidst branche og give konkrete bud på, hvordan vi kan håndtere fremtidens ressourceknaphed,” siger Sarah Cecilie Andersen, som er specialist og ph.d. ved Teknologisk Institut.
Projektet, der er støttet af Grundejernes Investeringsfond og den filantropiske forening Realdania, skal i første omgang kortlægge konsekvenserne af råstofmangel gennem analyser baseret på metoden for ’konsekvens LCA’.
Denne metode giver et billede af de miljømæssige og samfundsmæssige konsekvenser af råstofmangel, for eksempel hvordan forsyningskæder og markeder påvirkes af bestemte valg eller scenarier. Traditionelle LCA-metoder analyserer typisk et specifikt produkts eller en bygnings miljøaftryk.
“Ved at opstille fremtidsscenarier med fx øget fokus på renovering og genbrug, brug af biobaserede materialer eller lettere konstruktioner, vil vi kunne sætte tal på, hvordan byggeriets råstofforbrug og CO2-udledning kan reduceres,” siger Sarah Cecilie Andersen.