Flere og flere virksomheder ser mod udlandet, når der skal hentes faglært og kvalificeret arbejdskraft ind. En ny analyse fra Dansk Metal viser, at indvandrere trækker en stor del af jobfremgangen i industrien.
Mange virksomheder kæmper med at skaffe hænder nok, og tendensen gør sig gældende inden for en lang række brancher og sektorer. Mange steder har man mere eller mindre udtømt nærområdet for netop den type arbejdskraft, man har brug for – andre steder skal man bruge så specialiserede kandidater, at de kan være svære at opdrive i det hele taget.
At det kan være svært at finde arbejdkfraft ses blandt andet i det faktum, at industrien i dag har den højeste beskæftigelse i 13 år, og der dermed er meget få kandidater på markedet. En ny analyse fra Dansk Metal viser samtidig, at 80 % af jobfremgangen det seneste år er trukket af udenlandsk arbejdskraft.
”Det er en fantastisk solstrålehistorie om integration og beskæftigelse i Danmark. Der har i flere år været rift om danske faglærte, og mange steder skal man kigge langt efter ledige medlemmer af Dansk Metal. Derfor er virksomhederne nødt til også at tage dem ind, som måske ikke taler perfekt dansk til at begynde med. Næsten 80 procent af jobfremgangen det seneste år er trukket af udenlandsk arbejdskraft,” siger Dansk Metals cheføkonom Erik Bjørsted.
Analysen viser samtidig, at næsten 40 % personer, som enten har fået asyl, permanent opholdstilladelse, er blevet familiesammenført eller ukrainere, som er flygtet fra krigen.
Beskæftigelsen i indsutrien er i dag omkring 18.000 ansatte højere end for coronaen ramte, og bare inden for det seneste år er den steget med 6800 mennesker. Og mange steder er det netop udlændinge, der har taget en stor del af de ledige arbejdspladser, og det er ifølge Dansk Erhverv vigtige opgaver, den udenlandske arbejdskraft varetager.
”Den grønne omstilling kræver faglært arbejdskraft overalt i Europa, så hvis vi ikke skifter gear og får uddannet mange flere faglærte herhjemme, så får danske produktionsvirksomheder store problemer, og vi kan heller ikke lave den grønne omstilling i Danmark. Manglen på faglært arbejdskraft er uden sammenligning den største udfordring herhjemme i de kommende år,” siger Erik Bjørsted.
Skal din virksomhed på MarketConnect?
Vil du have din virksomheds kontaktoplysninger på MarketConnects artikler, så potentielle kunder hurtigt kan få fat i jer?
Ønsker du kontaktoplysninger på en artikel om din virksomhed?
Ønsker du at annoncere?
Ønsker du at blive ConnectPartner?
Det koster kun 1.500 kr. ekskl. moms.
Så kontakt redaktør Klaus Thodsen
via e-mail klaus@marketconnect.dk