Trumps 20 procent told på alle EU-lande, herunder Danmark, har sat gang i en handelskrig med alvorlige konsekvenser for erhvervslivet og en hindring for den grønne og digitale omstilling, frygter organisationer.
Donald Trump har nu gjort alvor af sine mange trusler om tariffer og straftold, og fra og med i dag er der indført 20 procents told på varer fra EU, herunder også Danmark.
Dette kan vise sig at få særdeles store konsekvenser for den danske økonomi og ikke mindst for dansk erhvervsliv. Beregninger fra Dansk Industri (DI) viser, at alene de 20 procents told på EU reducerer Danmarks BNP med 38 mia. kr. og koster 13.000 job. Dertil kommer så effekten af de højere toldsatser på alle andre lande.
“Det er en trist dag i almindelighed, og bekymrende i særdeleshed, at Trump med åbne øjne smider grus ind i verdens vækst- og velstandsmaskine. Den amerikanske præsident burde om nogen vide, at alle bliver mere velstående af at handle sammen, og at alle taber på en handelskrig,” siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.
Tung toldhammer
Også Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør hos TEKNIQ, der organiserer det tekniske erhvervsliv, frygter, at toldhammeren fra USA kommer til at gøre ondt på mange danske virksomheder.
“De nye toldsatser kan få alvorlige konsekvenser for især de mindre virksomheder i en lille åben økonomi som Danmark, der eksporterer til USA. Men Trumps toldhammer rammer ikke bare virksomhederne, den risikerer også at bremse den grønne og digitale fremdrift, vi som samfund har brug for,” siger han.
Samtidig mener han, at det er helt afgørende, at Europa nu står sammen for at sikre udviklingen på den lange bane. Danmark eksporterede varer for 248 milliarder kroner til USA sidste år, svarende til en femtedel af den samlede vareeksport. Den kraftige vækst i eksporten kan dog blive bremset, da Trumps nye toldudspil lægger pres på den frie internationale handel, vurderer Danmarks største erhvervsorganisation.
“Det er forstemmende, men situationen er, som den er, og nu gælder det om at holde hovedet koldt og helt nøgternt få det bedste ud af situationen. For selvom også det danske samfund bliver ramt, er vores økonomi stærk, og vores handlemuligheder i Europa mange,” siger Lars Sandahl Sørensen.
Ifølge Troels Blicher Danielsen er det nu tid til, at Europa bruger sin fælles styrke til at sikre fri og retfærdig handel.
“Vi har forudsætningerne til at lykkes, da vi har en digital stærk arbejdsstyrke og et konkurrencedygtigt erhvervsliv, der er klar til at agere på den nye globale verdensorden.”