Kvinder er i dag fortsat en klar minoritet, når vi ser på ledelses- og bestyrelseslagene i dansk erhvervsliv. Derfor er der brug for kvoter, mener stabschef i Falck.
Der er langt mellem kvindelige administrerende direktører i Danmark, og sidste år viste tal fra Finans, at eksempelvis blot ni ud af de hundrede største danske virksomheder havde en kvindelige topchef – og at kvinder blot udgjorde 17,5 procent af bestyrelsesmedlemmerne i danske virksomheder med over 50 ansatte.
At tallene har været skæve, har også været åbenlyst for Falcks stabschef, Camilla Krohn, der i sit daglige virke også arbejder med emner som diversitet og ligestilling.
Dog har hun i mange år været klar modstander af at indføre kvoter i det danske erhvervsliv, således at kvinder fra lovens side fik bedre adgang til toppen af erhvervslivet. Men den holdning har nu ændret sig.
“Når jeg i dag er af den opfattelse, at vi har brug for kvoter, er det helt enkelt fordi udviklingen ikke går hurtigt nok. Vi har i Danmark alle forudsætninger for at få en mere ligelig fordeling af mænd og kvinder, men jeg må bare konstatere, at vi ikke er lykkedes med det. Derfor tror jeg, at det er nødvendigt at skubbe lidt på, hvis tingene skal ændre sig,” siger hun til Lederstof.
Selvom hun stadig holder på, at det er afgørende, at man vælges som leder ud fra sine faglige kvalifikationer, mener hun dog også, at der kan være brug for et værktøj som kvoter, hvis man vil de mange ubevidste bias, som findes i os alle sammen, til livs, så kvinder i højere grad end i dag kan blande sig i toppen af erhvervslivet.
“Jeg tror ikke på, at kvinderne bliver valgt fra med vilje, og slet ikke af ond vilje. Det handler om en form for ubevidst bias helt fra starten af rekrutteringen eller for den sags skyld forfremmelsen. Vi bliver ved med at gøre det samme, som vi altid har gjort – og forventer et andet resultat,” siger hun.