Hos Ege Carpets i Herning arbejder man på et nyt initiativ, der kan være med til at gøre noget godt for miljøet og samtidig booste forretningen, fortæller CEO, Rune Stephansen.
Krydstogtskibe, store hovedsæder og domiciler, og sågar Christiansborg er blandt kunderne hos Ege Carpets, der ofte modtager bestillinger på mange tusinde kvm, når en kunde skal have lagt nye tæpper.
En del af disse tæpper er såkaldte tæppefliser, der som oftest er kvadratiske eller rektangulære tæppestykker, der især bruges i kontorbygninger, hvor flisernes hårdførhed ofte er et plus, ligesom de kan skabe spændende designudtryk og bedre akustik, og er nemmere at vedligeholde og kan skiftes ud enkeltvis.
Ifølge Rune Stephansen, CEO i Ege Carpets, udgør tæppefliser mere end 40 procent af virksomhedens forretning.
“Når tæpper eller fliser installeres, viser det sig ofte efter 10-12 år, når de skal udskiftes, at en stor del stadig er i rigtig god stand. Dette giver anledning til overvejelser: Hvorfor smide dem ud, når de stadig er anvendelige? Hvorfor ikke hellere tage de gode fliser retur, vaske, sortere og gensælge dem? Det ville være win-win for både os og for miljøet,” siger han.
Sparer på miljøkontoen
Ege Carpets har i branchen et ry for at være førende i udviklingen af mere bæredygtige løsninger, og Rune Stephansen har også tidligere slået fast, at det er et mål for tæppeproducenten at rykke hele branchen i en grønnere retning, da de bidrager med 0 procent i bygningens CO2-regnskab.
Når tæppefliser skal udskiftes, viser det sig ifølge Rune Stephansen ofte, at cirka 60 procent af fliserne er i en tilstand, hvor de let kan genbruges. Ege har gennemført en undersøgelse af, hvordan fliserne kan genbruges på en økonomisk fordelagtig måde.
“I en kontorbygning er der områder, hvor der er stor belastning af tæpperne, såsom gangarealer og mødelokaler, men der er også områder med meget lille belastning, og der er ingen grund til at smide gode tæpper fra disse områder ud. Tit er de faktisk så gode som nye.”
Netop derfor har Ege Carpets nu igangsat et pilotprojekt, der skal afdække både forretningspotentialet i genbrug og gensalg af tæppefliser, samt hvad dette potentielt vil spare miljøet på energikontoen.
De store går forrest
Ifølge Rune Stephansen er det næppe realistisk, at store kontordomiciler vil blive belagt 100 procent med genbrugte tæpper, og han ser snarere dette som et supplement til de store renoveringer.
“Jeg tror, at store virksomheder realistisk vil satse på at bruge 15-20 procent genbrugte tæpper, og det er også meget, når man tænker på, at mange skal bruge flere tusinde kvadratmeter når de skifter tæpper,” siger han.
Han fortæller videre, at erfaringer viser, at det altid er de store virksomheder og koncerner, der rykker først og hurtigst på nye CO2-besparende initiativer som dette.
De føler et ansvar for at gå forrest og har opnået offentlighedens opmærksomhed. Allerede nu er de første forespørgsler da også kommet fra både Danmark og resten af Europa.
“Jeg tror, at vi om nogle år vil se, at genbrugte tæppefliser udgør omkring 10-15 procent af vores omsætning, og vi forventer at sælge den 20 procent under nyprisen for tilsvarende produkter. Alt, vi gensælger, sparer miljøet for en stor energipåvirkning, så dette initiativ er ikke bare godt for os; det er også rigtig godt for miljøet,” siger Rune Stephansen.