Folketingets erhvervsudvalg lægger nu op til at skære hver fjerde administrative byrde væk- og det er den helt rigtige vej at gå, mener flere organisationer.
Det er utrolig tiltrængt, at politikerne nu vil gøre op med de mange ulogiske og unødvendige indberetningskrav, der hver dag koster danske virksomheder et hav af arbejdstimer.
Sådan lyder det fra erhvervsorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne, efter Folketingets erhvervsudvalg netop har præsenteret sine anbefalinger til at mindske de administrative byrder for erhvervslivet.
“Som enhver haveejer ved, så er der brug for at beskære buske og træer for at det hele ikke gror til. Det er netop tilfældet med de administrative byrder, som over årene har skabt et vildnis af forgreninger, der langsomt kvæler erhvervslivets virkelyst. Derfor er det helt rigtigt set, at politikerne nu viser en vej ud af buskadset,” siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der organiserer virksomhederne i det tekniske erhvervsliv.
Milliarder på spil
En arbejdsgruppe under Erhvervsudvalget med repræsentanter fra alle Folketingets partier, ledet af Hans Andersen, har netop præsenteret en beretning med anbefalinger til 8 generelle tiltag og 40 konkrete initiativer, der skal få bugt med bureaukratiet, er hver år koster danske virksomheder milliarder af kroner.
Og det møder stor glæde hos Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark.
“Arbejdsgruppen foreslår et ambitiøst reduktionsmål på 25 procent. Det er et forslag, vi længe har slået på tromme for i SMVdanmark. Det vil give små virksomheder mere tid til at fokusere på drift og vækst, og der ligger en potentiel besparelse i milliarder af kroner i tabt arbejdstid, når man ikke længere skal bruge tid på tidskrævende indregistreringer og rapporteringer,” siger han.
Maria Schougaard Berntsen hæfter sig bl.a. ved, at der fra arbejdsgruppen lægges op til øget datadeling mellem offentlige myndigheder.
“Det kan ikke være rigtigt, at man som virksomhed skal indberette oplysninger flere gange, fordi systemerne ikke taler sammen. I en digital virkelighed, som vi lever i, skal virksomhederne kun levere oplysningerne til én offentlig myndighed,” siger hun.
Regeringen har nu tre måneder til at forholde sig til arbejdsgruppens anbefalinger, og SMVdanmarks adm. direktør Jakob Brandt håber, at opbakningen fra samtlige partier i Folketinget kan være med til at sikre, at forslagene bliver til konkret politik.
“Forslagene er modige, men den brede opbakning er et klart bevis på, at det også er nødvendige ændringer. Der er behov for handling, og jeg håber, at erhvervsministeren vil se på forslagene med den alvor, som dagsordenen fortjener.”