Der er faldet dom i en sag omhandlende kaffekæden Original Coffee, der er blevet idømt en bøde på 40.000 kr. for at nægte at tage imod kontanter i en periode på fire måneder under coronaepidemien. Dybt kritisabelt, mener Danmarks Restauranter & Caféer, der opfordrer til kontantfrivillighed i stedet for pligt.
Kontanterne er på fiere måder ved at blive udfaset af det danske samfund. Vi betaler med kortet, med mobilen eller med uret, mange af de steder, vi bevæger os i det daglige.
Men selvom man derfor kunne tro, at man som restauratør kan frasige at modtage kontanter, er virkeligheden en anden.
For selvom banker, borgerservice, onlineportaler og mange andre dele af samfundet udfaser kontanter eller aldrig har været forpligtet til at tage imod dem, så skal restauratører, iværksættere og små erhvervsdrivende tage imod de, besværlige og bureaukratiske kontanter. Ellers risikerer de en dom, som den Original Coffee netop har modtaget.
”Selvom virksomhederne naturligvis skal følge loven, så er det er kritisabelt at man vælger at ramme en virksomhed, der i en helt særlig situation og under en epidemi har forsøgt at beskytte sine medarbejdere,” siger Freja Brandhøj, Politisk Direktør i Danmarks Restauranter og Caféer, om dommen.
Et fortidslevn
Netop hensynet til medarbejderne er ifølge CEO og partner i Original Coffee, Jonas Skovsted-Overgaard, netop baggrunden for, at kaffekæden fravalgte kontanterne i en tid, hvor det netop var vigtigt at sænke smitterisikoen mest muligt.
”Vi erkender naturligvis at have brudt loven, men vi vil samtidigt understrege, at vi udelukkende gjorde det af hensyn til vores medarbejdere. Vi gør meget for at skabe et trygt miljø at gå på arbejde i og det at vi fjernede muligheden for at betale med kontanter i den periode, var udelukkende med det for øje.”
For mange restauratører, især uden for de store byer, kan det at komme af med kontanter være en udfordring. Mange banker er i dag kontantløse, hvilket kan tvinge de restauratører, der modtager kontanter, ud på længere køreture for overhovedet at finde en bank, der modtager fysiske penge.
Ifølge betalingsloven har betalingsmodtagere som udgangspunkt pligt til at modtage kontant betaling i tidsrummet fra klokken 6 til klokken 22, hvis de modtager betaling med eksempelvis betalingskort og mobilbetaling via app. Denne lov kan dog begrænses for den enkelte restauratør, hvis de eksempelvis ligger et røveriudsat sted.
Hos DRC mener man, at tiden er løbet fra tvang og at der i stedet bør være en frivillighed omkring kontantpligten, så erhvervsdrivende selv kan vælge om de vil tage imod kontanter eller ej. Ifølge Nationalbanken koster kontante betalinger nemlig det dobbelte i statslig administration.
Nationalbanken offentliggjorde i 2020 en analyse der viser et drastisk fald i anvendelsen af kontanter, som viste, at hver 3. dansker slet ikke har kontanter på sig. Det er en fordobling siden 2017, så udviklingen går stærkt imod et mere kontantløst samfund.
Nægten en restaurant eller café at modtage kontanter, risikere de at komme på kant med Forbrugerombudsmanden, og det kan medføre politianmeldelser og betragtelige bøder. For er kontantreglen ifølge Forbrugerombudsmanden til for at beskytte de forbrugere der vil betale med kontanter.