Reklamerne bimler og bamler til årets største handelsdag. Der er gode tilbud og hente, men mellem alle de gode tilbud gemmer sig hackere og cyberkriminelle.
Black Friday er ikke bare et mekka for tilbudsjægere, men også for cyberkriminelle, der udnytter de mange tilbud.
Tidligere på ugen var it-sikkerhedsfirmaet, Fortinet, ude med en advarsel mod at holde et vågent øje med de mange tilbud, da de forventer, at cyberkriminelle verden over også har fuldt fokus på den store handelsdag, og med falske tilbud og falske reklamer skjult i mængden.
“Som forbruger skal man virkelig være på vagt, for hackerne er meget aktive. De kan udgive sig for at være forhandlere via reklamer direkte i indbakken, men kan også komme i form af falske mails om levering af pakker. De er ekstremt gode til at maskere deres angreb,” siger Christian von Stamm Jonasson, chefkonsulent ved Dansk Erhverv.
Sårbare for angreb
For netbutikkerne kan de cyberkriminelle vise sig at blive et meget dyrt bekendtskab, hvis de først kommer indenfor døren. Når al handel ligger online, er man som virksomhed ekstremt sårbar over for angreb, og deri findes også en vigtig grund til, at mange netbutikker netop frygter angreb.
For mens eks. supermarkeder har langt størstedelen af deres omsætning i de fysiske butikker, så er mange netbutikkers omsætning udelukkende på nettet.
“Får man først de kriminelle ind, så har man et problem. De kan lukke hele virksomheden ned og kræve store løsesummer. Det kan blive voldsomt dyrt,” siger Christian von Stamm Jonasson.
Mange cyberkriminelle vil eksempelvis se på, hvor mange penge en webshop tjener om dagen eller om ugen, og fastsætte en løsesum derefter.
“Omsætter man eksempelvis 100.000 kroner om ugen, så fastsætter hackerne typisk løsesummen på et niveau, der er så lavt, at det kan virke fornuftigt at betale, fordi det koster mindre end det omsætningstab, man ellers ville opleve.”
Digitalt selvforsvar
De mange angreb efterlader netbutikker i en svær situation. For selvom det ikke er dem, der sender de falske reklamer ud, så risikere kunderne at falde i fælder, der lægges ud i deres navn.
“Det er et problem, som det er svært for netbutikkerne at være på forkant med, da det er forbrugeren, der er målet for hackerne og de falske reklamer. Det kan være en god ide at holde øje med, om der er større phishing-kampagner i gang f.eks. via app’en, Mit Digitale Selvforsvar. På den måde kan man som erhvervsdrivende kommunikere proaktivt til sine kunder, hvis man bliver opmærksom på noget,” siger Christian von Stamm Jonasson.
Han slår videre fast, at det er vigtigt at både forbrugere og netbutikker hjælper hinanden, og advarer om mulige angreb og mistænkelige forhold.
“Vi vil helt klart anbefale både vores medlemmer og forbrugerne at gøre opmærksom på de her phishing-kampagner. Videndeling og åbenhed er nogle af de bedste redskaber til at bekæmpe denne type it-kriminalitet, og det kan potentielt redde mange fra at komme galt afsted.”
Skal din virksomhed på MarketConnect?
Vil du have din virksomheds kontaktoplysninger på MarketConnects artikler, så potentielle kunder hurtigt kan få fat i jer?
Ønsker du kontaktoplysninger på en artikel om din virksomhed?
Ønsker du at annoncere?
Ønsker du at blive ConnectPartner?
Så kontakt redaktør Klaus Thodsen:
E-mail: klaus@marketconnect.dk