Stormen Floriane er de seneste dage blæst over Danmark, og har efterladt sig mange skader i kølvandet – og det kan give travlhed og gang i forretningen hos landets håndværkerfirmaer.
Det har blæst med storm og orkanstyrke de seneste dage, og det har fået havnebassiner til at flyde over, træer til at vælte og givet skader på bygninger over store dele af landet.
Ifølge en status tirsdag formiddag fra GF Forsikring siger, at lige omkring 100 af selskabets medlemmer har anmeldt en skade som følge af stormen.
“100 anmeldelser er på niveau med det, man kan forvente efter en storm som denne. De typiske skader er vand, der har trængt ind i boliger som følge af stormen. Vi har nemlig indtil nu haft en vinter med meget nedbør, hvor fx sne er smeltet – og det har skabt ideelle betingelser for, at vand har kunnet trænge ind i ejendomme, når det blæser kraftigt,” siger direktør for Skadehjælp, Martin Rundager.
Hos Dansk Håndværk mener man, at de mange skader rundt omkring i landet kan give øget travlhed hos mange håndværkerfirmaer, der skal ud og ordne alt fra afblæste tagsten til ødelagte garager – og det kan i den anden ende betyde øget ventetid for kunderne, mener direktør i Dansk Håndværk, Morten Frihagen.
“Heldigvis har mange lokale håndværkere faktisk plads i kalenderen lige nu – så de står klar, når kunderne ringer. Det betyder at de ødelæggelser stormen “Floriane” har givet i løbet af natten forhåbentlig hurtigt kan blive løst. Det gælder både skader som følge af blæsten og i nogle områder på grund af de store regnmængder, som giver oversvømmelser og fugtskader, der skal afværges.”
Han slår samtidig fast, at selv de mange små skader, der ikke syner af alverden, kan være vigtige af få udbedret hurtigt, så de ikke udvikler sig til større skader.
“Selv om der for eksempel kun er tale om en enkelt tagsten, der er fløjet af eller ligger skævt på den nederste del af et tag, er det faktisk et problem, der skal tages hånd om relativt hurtigt. Det kan nemlig betyde at alt det regnvand, der løber ned fra toppen af taget trænger ind i bygningen og giver fugtskader i konstruktionen eller ligefrem på loftet længere nede i bygningen. Så selv småskader skal tages alvorligt,” siger Morten Frihagen.