Det amerikanske valg sendte Donald Trump tilbage i Det Hvide Hus, og amerikanernes valg kom ikke bag på journalist og forfatter Matias Seidelin, der mener, at Trump taler lige ind i det oversete og nedprioriterede USA’s hverdag og udfordringer.
Det amerikanske valg i november 2024 blev for tredje gang i træk med Donald Trump som den helt store hovedperson, og for anden gang af de tre løb han også af med den samlede sejr og kan inden længe sætte sig til rette i Det Ovale Kontor til sin anden periode som præsident.
Valgresultatet kom endnu en gang bag på mange, men ikke på den danske journalist og forfatter Matias Seidelin, der har en fortid som USA-korrespondent for Jyllands-Posten og er forfatter til bogen Game Over There – Hvad sker der, hvis supermagten kollapser?
“Vi må indse, at Kamala Harris ikke var en god kandidat, og at demokraterne helt undervurderede den amerikanske arbejderklasse og alle de jobs, der er forsvundet som følge af globaliseringen af den amerikanske økonomi. Det undervurderede de i 2016 og nu igen i 2024,” siger han i podcasten Kapitlet.
Kollapset stormagt
Kapitlet, der udgives af erhvervsmediet Marketconnect, tager udgangspunkt i bøger om samfund, erhverv og ledelse, og i den forbindelse besøgte Matias Seidelin Kapitlets studie til en snak med redaktør Klaus Thodsen.
I Game Over There beskriver Matias Seidelin sin tid som USA-korrespondent med bopæl i Washington, men bogen kredser i høj grad også om de områder, der ligger meget langt fra magtens centrum – områder, hvor fattigdom og arbejdsløshed sætter dagsordenen, og hvor den almindelige amerikaner har nok at gøre med at betale regningerne og få mad på bordet.
“For eksempel i Scranton, Pennsylvania, hvor Joe Biden stammer fra, eller i Middletown i Ohio, hvor den kommende vicepræsident J.D. Vance har sine rødder, findes både hjemløse og almindelige mennesker, der må ty til suppekøkkener. Mange kæmper med at få økonomien til at hænge sammen sidst på måneden og har derfor svært ved at forsørge deres familier.”
Gennem hele den amerikanske valgkamp var ét af de store temaer også, at den amerikanske befolkning var splittet i en grad, som det næppe er set siden opløbet til borgerkrigen, der fandt sted fra 1861 til 1865.
Spørger man Matias Seidelin, er der ikke optræk til en ny borgerkrig, men han mener samtidig, at USA’s rolle som hele verdens stormagt i dag er en helt anden, end vi har kendt den i årtier.
“Det, jeg mener med underrubrikken til min bog, er, at den supermagt, vi har kendt siden anden verdenskrig, allerede er kollapset. Den er under opløsning, og det skyldes ikke mindst, at Trump er blevet valgt, og fordi han ikke ønsker, at USA skal agere på den måde længere,” siger han.