Den kinesiske webshop Temu stormer trods omfattende kritik frem i Danmark og ligger nu på andenpladsen på top 10 over danskernes foretrukne webshops.
Gennem det seneste år er kinesiske Temu blevet en markant del af danskernes online-handel, hvor stadigt flere vælger at handle.
Med Temus fremmarch er også kommet massiv kritik fra bl.a. brancheforeninger, ikke mindst efter at undersøgelser viste, at legetøj i mange tilfælde var farlige for børn, og at Temu, ligesom eks. Amazon og Wish, i det hele taget ikke opererer inden for de regler, der gælder i EU.
Læs også: Temus legetøj farligt for børn.
“Temus vilde markedsføring med onlineannoncer overalt har givet pote. Samtidig tilbyder Temu gratis fragt og sammen med meget lave priser vejer det tungt hos forbrugerne i alle aldre,” siger branchedirektør Jacob Kjeldsen, DI Handel, som er Dansk Industris branchefællesskab for handelsvirksomheder.
Ifølge en ny undersøgelse fra netop Dansk Industri, er Temu nummer to på top 10 over danskernes foretrukne webshop, og har dermed overhalet Matas – mens Zalando ligger nummer et.
Spørgsmålet om kvalitet
Flere gange har Temu dog været udskældt for kvaliteten af meget billige varer, der kan købes på platformen. Og i en artikel på DR, hvor man har spurgt en række tilfældige Temu-kunder, er spørgsmålet om kvalitet da også et emne, der går igen.
“Jeg prøvede at købe en bluse, som overhovedet ikke lignede det, der var på billedet. Og den passede heller ikke i størrelsen,” siger Rikke Carina Nielsen, der er studerende og Temu-kunde til DR.
Også pensionisten Ruth Lorenzen fortæller, at kvaliteten ofte er tvivlsom.
“Jeg har også fået noget skidt derinde fra. Du skal ikke købe noget elektronik derinde – eller noget til børn,” siger hun.
Ser man på Trustpilot, lander Temus samlede karakter fra forbrugerne på det jævne med med en samlet bedømmelse på 2,8 ud af 5. Her giver 42 procent Temu en ud af fem stjerner, men 48 procent giver enten fire eller frem stjerner.
I en mail til DR, svarer Temu, at spørgsmålet om kvalitet er noget, der ligger dem meget på sinde.
“Temu tager produktsikkerhed og -kvalitet meget seriøst. Vi sikrer, at forhandlerne på Temu overholder sikkerhedsstandarder, ved at forlange dokumentation, udføre stikprøver og løbende monitorere vores platform. Vi reagerer hurtigt på feedback og udsteder bøder til forhandlere, der ikke overholder kvalitetsstandarder.”
Hos DI glæder Jacob Kjeldsen sig over, at EU’s Digital Services Act trådte i kraft i februar 2024, og at der dermed stilles flere krav til store online platforme, når det kommer til bl.a. forbrugersikkerheden. Hvis en stor online platform ikke overholder reglerne, så kan EU-kommissionen give onlineplatforme som Temu en bøde på op til 6 procent af den årlige omsætning.
“Temu bliver en større og større spiller på det danske marked. Derfor er det vigtigt, at Temu – ligesom andre online markedspladser – skal overholde de nye og strammere europæiske regler, der netop er trådt i kraft. Vi er derfor glade for, at EU-kommissionen allerede har krævet svar fra Temu om deres forretningspraksis – og inden oktober skal de leve op til reglerne eller risikere en stor straf,” siger han.