Den kinesiske handelsplatform, Temu, har flere gange fået kritik for kvaliteten af deres produkter. En gennemgang fra den europæiske legetøjsindustri TIE viser, at 18 af 19 stykker legetøj købt på TEMU er farlige for børn.
Der har været rejst meget kritik af den kinesiske handelsplatform, Temu, der er blevet mere og mere populær herhjemme, ikke mindst grundet sine særdeles lave priser på et stort udvalg af varer.
Marketconnect gennemgik i sidste uge en række af de anklagepunkter, der har været rejst om platformen, som Temu selv i stor stil afviste. Men nu er den gal igen, og i en undersøgelse fra TIE, paraplyorganisationen for den europæiske legetøjsindustri, viser, at at 18 af de 19 undersøgte stykker legetøj er farlige for børn.
Derudover levede ingen af de 19 produkter ifølge TIE helt op til EU’s regler på området.
Læs også: Ekspert: Temu sælger elendig kvalitet til ingen penge
I sidste uge var Halfdan Moth Timm, partner hos det digitale markedsføringsbureau, Obsidian Digital, ude med en skarp kritik af Temu.
“Temu udmærker sig ved ekstremt billige priser til gengæld for produkter af virkelig dårlig kvalitet, der ikke lever op til europæiske sikkerhedsstandarder og meget andet – men det tænker man måske ikke over, når man som Hr. og Fru Jensen ser to (ud ad til) identiske produkter, hvor det ene koster en fjerdedel,” skrev han i et opslag på LinkedIn.
Stram op
Resultatet af undersøgelsen fra TIE får Betina Schiønning, sekretariatschef i Legebranchen, til at opfordre til at kalde på en skærpelse af de danske og europæiske regler.
”Vi har igen og igen set, at farligt legetøj bliver solgt til de europæiske forbrugere, uden at nogen virksomhed i EU er forpligtet til at tjekke, at det overholder reglerne. Denne undersøgelse er blot endnu et grelt eksempel af slagsen,” siger hun.
I et skriftligt svar til Marketconnect, skriver Temu om deres egne krav til kvaliteten af deres varer og de kvalitetskrav, der er på de markeder, de sælges.
“Temu er forpligtet til at overholde love og regler på alle markeder, som vi er til stede i, herunder i Danmark. Temu fungerer som en markedsplads, hvor uafhængige sælgere tilbyder deres produkter direkte til forbrugerne. Hvert produkt, der er opført på platformen, administreres af disse sælgere, som er ansvarlige for at sikre, at deres tilbud overholder platformens regler.”
Betina Schiønning mener dog, at der er brug for en mere markant indsats både fra europæiske lovgivere og myndigheder for at gøre op med dem, der ser stort på reglerne i Europa.
“Det er for os ret uforståeligt, at man ikke endnu har krævet mere ansvarlighed af onlinemarkedspladserne. Legebranchen håber, at man i forbindelse med forhandlingerne af legetøjsforordningen vil give disse markedspladser et lovmæssigt ansvar i forhold til at sælge det her farlige legetøj fra lande uden for EU,” siger hun.
Hos Dansk Erhverv er vicedirektør, Henrik Hyltoft, ikke overrasket over de nye afsløringer, og han er enig med Betina Schiønning i, at lovgiverne må tage affære.
“Vi har gentagne gange rejst denne problemstilling over for myndigheder og lovgivere, men problemet er ikke løst. Derfor vil vi også appellere stærkt til regeringen om at arbejde for bedre EU-regler for legetøj solgt via disse markedspladser, nu når de har muligheden i forbindelse med forhandlingen af legetøjsforordningen,” udtaler han bl.a. i en artikel til Dansk Erhverv.
De produkter, der handles på Temu, sælges ifølge et det skriftlige svar af sælgere, der er tilknyttet platformen, herfra kunderne køber dem.
“Hvert produkt, der er opført på platformen, administreres af disse sælgere, som er ansvarlige for at sikre, at deres tilbud overholder platformens regler. Når sælgeren begynder at sælge gennem Temu, accepterer sælgeren at følge regler, herunder dem, der beskytter forbrugerrettigheder og respekterer intellektuelle ejendomsrettigheder. Deres produkter skal overholde love og regler på de markeder, hvor de sælges.”