Danske virksomheder fremhæver ofte bæredygtighed som en nøglefaktor ved udskiftning af hardware, men virkeligheden viser ifølge ny undersøgelse en anden tendens.
En ny undersøgelse udført af YouGov for Panasonic Toughbook afslører, at selvom 80 procent af danske virksomheder vægter lang levetid og genbrug ved udskiftning af computere og tablets, følger handlingerne sjældent med de gode intentioner.
På trods af de positive tilkendegivelser udskifter 38 procent af virksomhederne deres hardware efter maksimalt tre år, selvom moderne computere og tablets kan holde mindst fem år, hvis de er designet til det. Ifølge Stefan Lindau, nordisk landechef i Panasonic Toughbook, er dette et tydeligt misforhold mellem intentioner og praksis.
“Et af problemerne er, at de fleste virksomheder arbejder med faste cyklusser, som bestemmer, hvornår diverse hardware skal udskiftes. Sådan har det været over det meste af Europa i mange år, og det er i høj grad også tilfældet i Danmark. I stedet for at forholde sig til hvor lang tid enhederne rent faktisk kan holde, udskifter virksomhederne dem efter bestemte intervaller på eksempelvis to eller tre år,” siger han.
Ifølge FN’s rapport fra marts 2024 vokser produktionen af elektronikaffald fem gange hurtigere end mængden, der genbruges. I 2022 blev der produceret 62 millioner tons elektronisk affald globalt.
Europa-Kommissionen har reageret på denne udfordring ved at vedtage en lovgivning, der kræver, at producenter gør reservedele og opdateringer tilgængelige i mindst fem år. Denne lovgivning, kendt som ”ret til reparation”, skal sikre, at produkter kan repareres og dermed forlænges deres levetid.
“Cyklusserne er et enormt miljøproblem og en af årsagerne til, at verdens samlede mængde af elektronikaffald fortsat er i vækst, selv om lang holdbarhed står højt på agendaen mange steder. Og nok så væsentligt: På et eller anden tidspunkt er tech-industrien nødt til at forholde sig til elefanten i rummet – at mange elektronikprodukter ikke er bygget til at holde,” siger Stefan Lindau.