Topchefer er blevet mere tilbageholdende med at acceptere lavere afkast på klimainvesteringer, og samtidig peger de på, at særligt kompleksitet i lovgivning på området er en væsentlig barriere for deres klimaindsats.
Danske topledere forventer i stigende grad, at deres klimainvesteringer vil give gode afkast – og er i det store hele blevet mindre villige til at acceptere lave afkast. Det viser PwC’s 28. globale CEO Survey 2025.
I år har fire ud af ti danske topledere accepteret et lavere afkast på klimainvesteringer, mens det sidste år var seks ud af ti. Det er dog stadig flere end det globale gennemsnit, hvor 25 procent har gjort det samme.
På trods af den faldende villighed er Danmark fortsat foran det globale gennemsnit, hvilket afspejler en stærk anerkendelse af bæredygtighedens betydning. Samtidig stilles der dog i stigende grad krav om, at klimainvesteringer også skal være økonomisk bæredygtige.
“De seneste fem års klimainvesteringer har utvivlsomt øget omkostningerne for danske virksomheder, men vi ser endnu ikke en tilsvarende stigning i omsætningen. Det understreger behovet for at skabe et øget incitament til at øge efterspørgslen efter mere klimavenlige produkter og services i markedet, bedre rammebetingelser og innovation, så bæredygtige investeringer i højere grad kan omsættes til vækst og konkurrencefordele,” siger Carina Ohm, partner og leder af PwC’s Sustainability-afdeling.
Bureaukrati og bonus
Undersøgelsen viser også, at klimainvesteringer de seneste fem år primært har ført til øgede omkostninger for danske virksomheder, uden at omsætningen er steget i tilsvarende grad. Over halvdelen af de danske topledere (51 procent) har oplevet stigende omkostninger som følge af klimainvesteringer, mens 26 procent har øget omsætningen på baggrund af klimavenlige produkter og services.
Ifølge undersøgelsen har de danske topchefer oplevet flere barrierer, der har begrænset virksomhedernes klimaindsats i løbet af det seneste år. De største udfordringer er kompleks lovgivning (35 procent), manglende efterspørgsel fra eksterne interessenter (18 procent) samt lavere afkast på klimavenlige investeringer (18 procent).
Undersøgelsen viser også, at halvdelen af de danske topledere (51 procent) har en personlig bonusordning, der er knyttet til bæredygtighedsmål. Globalt er tallet en smule højere, nemlig 56 procent.
“Vi ser en trend, både i Danmark og globalt, hvor mere end halvdelen af CEO’er har deres personlige bonusmål bundet op på bæredygtighedsmål. Barriererne for den grønne omstilling, herunder komplekse reguleringer og de begrænsede økonomiske incitamenter for grønne investeringer, gør det dog ikke nemmere for topcheferne at realisere de ambitiøse bæredygtighedsstrategier, som de forventes at levere på,” siger Carina Ohm.